Ezt a szalmonellabaktérium által okozott, fertőző gyomor-, illetve bélbetegséget a rossz higiéniás környezet, valamint szennyezett ivóvíz és fertőzött élelmiszerek fogyasztása idézi elő.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentése szerint Európában a járvány kitörése óta 335 ilyen megbetegedést észleltek.

Az uniós egészségügyi hatóság azt feltételezi, hogy ételmérgezésről van szó, amit szalmonellával fertőzött csirkehús, és az abból készült kebab okozhatott. A két hivatal szerint

további megbetegedések is lesznek, ugyanis a járványt okozókhoz hasonló baktériumokat fedeztek fel csirkehúsból, illetve az azt tartalmazót kebabból vett mintákban.

Az élelmiszerek nyomon követése során hét esetben lengyelországi, egy esetben pedig ausztriai végtermelőt kutattak fel. Az érintettek termelési létesítményeiben viszont semmifajta mikrobiológiai utalást nem találtak a szennyeződésre.

Egyes lengyel termékekben már augusztusban is találtak szalmonellát

Lengyelország az Európai Élelmiszer- és Takarmányügyi Riasztási Rendszer (RASF) adatbázisa szerint március és augusztus között kilenc alkalommal értesítette az európai országokat kebab okozta fertőzésről.

Az osztrák egészségügyi hatóságok is jelezték, hogy februártól július elejéig 27-en betegedtek meg ugyanilyen fertőzés következtében. Németországban ebben az évben 18 ilyen eredetű megbetegedés történt. A három országban kilenc fertőzött beteget kellett kórházban kezelni, Ausztriában pedig egy személy elhunyt a fertőzés következtében.

A szalmonellózis az egyik leggyakoribb bakteriális fertőző betegség

A baktériumok általában élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei: hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de lehetséges ennél hosszabb lappangási idő is.

A szalmonella az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik, de lényegében bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról.

Miként lehet a megbetegedést megelőzni?

Szerencsére a szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Az így hőkezelt ételek biztonsággal fogyaszthatók. A megmaradt ételt le kell hűteni, és hűtőbe kell tárolni (legfeljebb 5 °C), mert pár órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Fogyasztás előtt az ételt újra át kell forrósítani.

A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet, mert a hasmenés gyors ütemben a szervezet életveszélyes kiszáradásához vagy általános fertőzéséhez vezethet.

Karácsonyi ajándékok az Alpokból a Hetedhétshopban