» Ausztria

» Ausztria »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A földrajzi adottságoknak köszönhetően Ausztriában számos régió ideális üdülőhelyként szolgál az allergiás panaszokkal küzdők számára.


MAGASLATI ÜDÜLÉS

A pollenallergiásoknak megkönnyebbülés, ha 1.300 m feletti magasságban pihennek. Ott a levegő igazán tiszta, virágporban szegény. Ráadásul itt még kullancsok sincsenek! Ezen apró vérszívók társaságáról pedig mindenki szívesen lemond. Se kullancs-, se virágporveszély.

Ideális üdülőhely a pollenallergiások számára például a Tirolban található Ötztal. A régió valóságos klímaszigetnek számít, sok-sok napsütéssel. Az Innsbrucki Egyetem növénytani intézete egy pollencsapda segítségével már évek óta ellenőrzi Obergurglben a levegő virágportartalmát. Ennek a kutatásnak az eredményei is azt bizonyítják, hogy a térség ideális választás a pollenallergiások számára. 1.930 méter magasan mindenki bátran fellélegezhet.

Mára több mint 20.000 olyan anyag ismert, amely allergiát válthat ki. Bizonyos pollen-, poratka- és penészallergiák esetében a magaslati üdülés számít a legjobb receptnek. 1.300 méter felett a poratkák, amelyek szeretik a meleg és nedves helyeket, egyáltalán nem lelhetők fel. Ennek köszönhetően az ágyak garantáltan poratkamentesek. A magasság emelkedésével párhuzamosan a penészgombák, a spórák és a virágpor mennyisége szintén erőteljesen csökken. Aki magaslati üdülőhelyen tölti a szabadságát, az első pillanattól fogva tünetmentessé válik. A legalább 14 napos hegyi üdülés esetén az immunrendszer olyan mértékben megerősödik, hogy hosszú távra csökken az allergiás panaszok intenzitása. Minél gyakrabban van lehetősége valakinek a magaslati üdülésre, annál tartósabb lesz az immunrendszer erősödése. Az allergiás reakciók jelentősen csökkennek és sokan hosszú időre le tudnak mondani a gyógyszerekről.

GyÓGYBARLANGOK

A jó levegő és az egészséges magaslati klíma ellenére, néha érdemes a hegyek mélyére is alámerülni. Például egy gyógybarlangba, ahol garantáltan olyan klíma uralkodik, amilyennel a felszínen nem találkozhatunk. A hőmérséklet, a levegő páratartalma és a sugárzás (pl. Radon) meghatározó szerepet játszik a különleges klíma kialakulásában. Bizonyos barlangokban nagyon magas a relatív páratartalom, ennek köszönhetően a levegőben található por- és egyéb allergiát kiváltó anyagok kicsapódnak a nedves falakon, így a belélegzett levegő rendkívüli tisztaságú.

Ausztriában is találhatók ilyen barlangok: Oberzeiring (Stájerország), Bad Bleiberg (Karintia) és Bad Gastein (Salzburg tartomány).

A gyógybarlangban történő terápiához nem feltétlenül kell beutaló, magánszemélyek is bejelentkezhetnek. A vendégek kis bányászvonat segítségével juthatnak be a barlangba, majd a különleges hangulatú földalatti járatokban fa nyugágyakon pihenhetnek és hagyhatják, hogy a természet tegye a dolgát. A gyógybarlang-terápia számos betegségen segít és az egészséges embereknek is ajánlott, hiszen a klímaterápia regeneráló hatással bír és erősíti az immunrendszert. A kezelés után erősnek és fittnek érezhetik magukat a résztvevők, de nem szabad azonnal nagy erőkifejtésre vállalkozni. A testnek időre van szüksége, hogy reagáljon a kezelésre. A pihenés és a terápiák között tartott szünetek nagyon fontosak.

CIRBOLYAFENYŐ

A cirbolyafenyő erős gyökérzetének köszönhetően az extrémebb, hegyi terepen is megél. A cirbolyafenyő különleges jellemvonásait a feldolgozás után is megőrzi. A legújabb tanulmányok szerint egy cirbolyafenyőből készült ágyban garantáltan jobb az alvás. Egy cirbolyaszobában a szívverés függetlenné válik a légnyomástól, akár 3500 szívverést is meg lehet így spórolni naponta.

Tirolban több régióban is találunk cirbolyafenyő-erdőket. A három természeti park, Kaunergrat, Ötztal és a Zillertali-Alpok gleccservilága mellett cirbolyafenyő erdőkkel is rendelkezik. A híres Patscherkofel Cirbolya-utat Tulfesből és Iglsből is elérhetjük. Az út 2000 m magasban 100 éves cirbolyafenyők között vezet.

Ausztria nemcsak azért ajánlható az allergiás gyerekeket nevelő családoknak, mert sok az allergiamentes régió, hanem azért is, mert számtalan magaslati játszóteret, szabadidőparkot, élményvilágot, családbarát túrázási lehetőséget találunk. Így a gyerekek játék közben gyógyulhatnak.

Illatterápiás ajándékok testnek és léleknek a HetedhétshopbanGPS: 47° 35′ 38.292″, 14° 7′ 28.416″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward