» Ausztria

» Ausztria »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A cirbolya rendkívüli gyógyító ereje már régóta ismert. A cirbolyaerdőben naponta tett séta jó hatással van az szívre és elűzi a negatív gondolatokat.


Tirolban több régióban is találunk cirbolyafenyő-erdőket. Három természeti park, Kaunergrat, Ötztal és a Zillertali-Alpok gleccservilága mellett cirbolyafenyő erdőkkel is rendelkezik. A híres Patscherkofel Cirbolya-út 2000 m magasban 100 éves cirbolyafenyők között vezet.

cirbolyafenyő (Pinus cembra) rendkívüli gyógyító ereje már régóta ismert. A cirbolyaerdőben naponta tett séta jó hatással van az egészségre és elűzi a negatív gondolatokat is. A cirbolyát illóolajok, bútorok, lambéria, zsindely és faragások készítésére használják. A 17. század óta a dél-tiroli Val Gardena legtöbb fafaragása cirbolyafenyőfából készült. Az alpesi régióban alpesi kunyhókat is készítettek belőle.

Azonban nem csak magát a fát, de a fa magjait is hasznosítják.

Az "Alpok királynőjének" nevezett fenyőfa kártevő- és baktériumgátló is. A népi gyógyászatban a fenyőt nyugtató, szívnyugtató és antibakteriális hatásúnak tartják. Azt is mondják, hogy elősegíti a vérkeringést és megkönnyíti a légzést, ezért a fenyőfaágyban való alvás egy órányi szívmunkát takarít meg.

A legújabb tanulmányok szerint egy cirbolyafenyőből készült ágyban garantáltan jobb az alvás. Egy cirbolyaszobában akár 3500 szívverést is meg lehet így spórolni naponta.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a fenyőfa jelentősen korlátozza a ruhamolyok lárvafejlődését. Maga a fa és a fenyőolaj is molyellenes szerként hat. A fenyőfa illata elűzi a többi rovart, például a legyeket és a szúnyogokat. 

Cirbolyafenyő-erdők Ausztriában

Innsbruckban a Patscherkofel felvonó hegyi állomásától kelet felé vezet a Cirbolya-út, amely Európa egyik legnagyobb és legrégebbi fenyőállományán keresztül vezet.

A Bad Gastein-i Graukogel-hegyen a "Zirbenweg" élményösvény épült az évszázados cirbolyafenyők közelében.

A Pitztalban a Hochzeiger-hegyen szintén épült egy Cirbolyafenyőpark. Az 1 kilométer hosszú "ZirbenPark" körös túraútvonal a Pitztalban a Hochzeiger 2000 méteren lévő középállomásáról indul. Az élményösvény a Cirbolyafenyő-erdőn keresztül vezet, kilátással Jerzens és Wenns falvakra. A tizenkét állomáson érdekességeket lehet megtudni az "Alpok királynőjéről". 

Cirbolya bio illóolaj a HetedhétshopbanGPS: 47° 35′ 38.292″, 14° 7′ 28.416″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward