» Franciaország

» Franciaország » Normandie » Normandia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Normandiai legnagyobb városa, 2005 óta az UNESCO Világörökség része. Le Havre ma egy modern, nyitott művészeti nagyváros, tengerparti fürdőváros, forgalmas kikötő.

Le Havre városát I. Ferenc francia király alapította 1517-ben, ma pedig Európa ötödik legnagyobb kikötőjének számít.

Le Havre volt az a város, ahol az impresszionizmus története 1872-ben ténylegesen elkezdődött. Claude Monet a kikötőre
néző Amirauté hotel ablakában ült és utolsó ecsetvonásaival befejezte a tengert ábrázoló, Impresszió, a felkelő nap című
festményét, amelyről a művészeti mozgalom később a nevét kapta. Camille Pissarro is megcsodálta a várost és a kikötő színes forgatagát. Az egykori szépművészeti múzeum, amelyet Monet megfestett, már nem létezik, a város sok más épületéhez hasonlóan porig rombolták a II. világháborúban. A nagy kiállításokat most az 1961-ben átadott Maraux Múzeumban tartják. 

A II. világháború után a várost Auguste Perret ("a beton poétája") modern tervei alapján építettek újjá. 2005-ben az UNESCO Világörökség részévé vált az új városrész.

Le Havre kihagyhatatlan látnivalói

2 km hosszú homokos és apró köves parti sétánya, mely a városközponttól 500 méterre található 17 étteremmel, márciustól szeptemberig pedig a tengerre néző teraszokkal.

Lenyűgöző kilátás a városra, a tengerre és a Seine-öbölre a Jardins Suspendus parkból, mely egy 19. századi erőd területén található.

Az Auguste Perret által újjáépített modern városközpont, mely 2005 júliusában felkerült a Világörökség listájára.

Malraux Múzeum, mely a tengerrel szemben található és Párizs után Franciaország első számú impresszionista gyűjteményével büszkélkedhet. A műkedvelők ne hagyják ki a MuMa megtekintését (André Malraux Modern Művészeti Múzeum), ahol megcsodálhatják Franciaország második legjelentősebb impresszionista gyűjteményét. A Le Havre-i MuMa múzeumban található az impresszionista festészet legnagyobb kollekciója. 

Saint-Joseph templom, mely egy spirituális és esztétikai csoda és egyben Le Havre központja újjáépítésének az emblematikus épülete.

L’Appartement Témoin, mely az Atelier Perret által kialakított új apartmanokat mutatja be, melyek az újjáépítéskor készültek.

A Docks Vauban bevásárló- és szórakoztatóközpont, mely eredetileg kávé és pamuttároló központ volt. Ma kulturális-, szabadidős-, divat-, sport-, lakberendezési- központ számos étteremmel tarkítva.

A Bains des Docks vízi komplexum, mely Jean Nouvel nevéhez köthető. Uszoda, fürdő a kikapcsolódásra és a vízi sportokra vágyók számára.

Látnivalók a környéken

A normandiai apátságok történelmi útvonala: a Mont-Saint-Michel apátság lesz körútjának csúcspontja, ha végigjárja a normandiai apátságok útvonal történelmi épületeit.

Memorial de Caen: a Partraszállás területétől nem messze található a II. világháború eseményeit bemutató múzeum.

Tartomány:Normandie
Cím:Le Havre
GPS: 49° 29′ 39.732″, 0° 6′ 28.5444″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó