» Franciaország

» Franciaország » Normandie » Világörökség


Értékeld Te is:

Normandiai legnagyobb városa, 2005 óta az UNESCO Világörökség része. Le Havre ma egy modern, nyitott művészeti nagyváros, tengerparti fürdőváros, forgalmas kikötő.


Le Havre városát I. Ferenc francia király alapította 1517-ben, ma pedig Európa ötödik legnagyobb kikötőjének számít.

Claude Monet Le Havre-ben nőtt fel, 16 évesen költözött Párizsba, de gyökereiről sosem feledkezett meg. 

Le Havre volt az a város, ahol az impresszionizmus története 1872-ben ténylegesen elkezdődött. Claude Monet a kikötőre néző Amirauté hotel ablakában ült és utolsó ecsetvonásaival befejezte a tengert ábrázoló, Impresszió, a felkelő nap című festményét, amelyről a művészeti mozgalom később a nevét kapta. Camille Pissarro is megcsodálta a várost és a kikötő színes forgatagát (L'Avant-port du Havre. Matin. Soleil. Marée, 1902, Musée d'art moderne André Malraux). Az egykori szépművészeti múzeum, amelyet Monet megfestett, már nem létezik, a város sok más épületéhez hasonlóan porig rombolták a II. világháborúban. A nagy kiállításokat most az 1961-ben átadott Maraux Múzeumban tartják. 

A II. világháború után a várost Auguste Perret ("a beton poétája") modern tervei alapján építettek újjá. 2005-ben az UNESCO Világörökség részévé vált az új városrész.

Le Havre kihagyhatatlan látnivalói

2 km hosszú homokos és apró köves parti sétánya a városközponttól 500 méterre található 17 étteremmel, márciustól szeptemberig pedig a tengerre néző teraszokkal.

Lenyűgöző kilátás a városra, a tengerre és a Seine-öbölre a Jardins Suspendus parkból, amely egy 19. századi erőd területén található.

Az Auguste Perret által újjáépített modern városközpont 2005 júliusában felkerült a Világörökség listájára.

Saint-Joseph templom. Egy spirituális és esztétikai csoda és egyben Le Havre központja újjáépítésének az emblematikus épülete. A templom 1951- és 1956 között épült vasbetonból, Auguste Perret tervezete.

Malraux Múzeum. A tengerrel szemben található és Párizs után Franciaország első számú impresszionista gyűjteményével büszkélkedhet. A műkedvelők ne hagyják ki a MuMa megtekintését (André Malraux Modern Művészeti Múzeum), ahol megcsodálhatják Franciaország második legjelentősebb impresszionista gyűjteményét. A Le Havre-i MuMa múzeumban található az impresszionista festészet legnagyobb kollekciója. 

L’Appartement Témoin. Az Atelier Perret által kialakított új apartmanokat mutatja be, amelyek az újjáépítéskor készültek.

A Docks Vauban bevásárló- és szórakoztatóközpont, amely eredetileg kávé és pamuttároló központ volt. Ma kulturális-, szabadidős-, divat-, sport-, lakberendezési- központ számos étteremmel tarkítva.

A Bains des Docks vízi komplexum. Jean Nouvel nevéhez köthető. Uszoda, fürdő a kikapcsolódásra és a vízi sportokra vágyók számára.

Látnivalók a környéken

A normandiai apátságok történelmi útvonala: a Mont-Saint-Michel apátság lesz körútjának csúcspontja, ha végigjárja a normandiai apátságok útvonal történelmi épületeit.

Memorial de Caen: a Partraszállás területétől nem messze található a II. világháború eseményeit bemutató múzeum.

Pont de Normandie hid. Honfleur és Le Havre között a Szajnán mintegy 2 kilométer hosszan átívelő hid. A gigantikus műalkotás, a Normandiai híd tipikusan francia, inkább esztétikai – és nem ésszerű – építészeti szempontok vezérelték az alkotókat. Látványnak mindenképp rendkívüli.Tartomány:Normandie
Település:Le Havre
Cím:Le Havre
GPS: 49° 29′ 39.732″, 0° 6′ 28.5444″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward