» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Doberdó különös helyet foglal el a magyar nemzet emlékezetében. Doberdónál és az Isonzo mellett 1915 nyarától két és fél évig tartó állóháború mind az osztrák-magyar hadsereg, mind az olaszok számára iszonyatos szenvedésekkel és emberveszteséggel járt.


A terület névadója a fennsík déli részén található Doberdó település, mai hivatalos olasz nevén Doberdo del Lago. A korábbi szlovén falut az isonzói harcok kezdetén a Monarchia egységei kiürítették, majd a 6. isonzói csatában az olaszok földig rombolták. A Doberdó-fennsík a Karszt-fennsík (olaszul Carso, szlovénül Kras, németül Karst plateau), nyugati része, melyet a Vallone-völgy választ el a tőle keletre fekvő Komeni- (Comeni-) fennsíktól. Katonai jelentőségét az adta, hogy az Isonzó-front déli szakaszának első védvonala a fennsík 150-200 méterre emelkedő karsztos domboldalaira települt. A Karszt-fennsík kopár kövein, a fennsík védelmének legkritikusabb pontjain több mint egy éven át magyar katonák ontották vérüket, miközben a legnehezebb körülmények között, hősiesen védték állásaikat.

Doberdo del Lago

A doberdói Magyar Kápolna emléket állít az emberfeletti szenvedést kiállt katonáknak. Doberdo del Lagóhoz tartozó Visintini faluban áll az isonzói csatákban elhunyt hősök emlékének szentelt Magyar Kápolna.

A Cappella Ungheresét, a magyar kápolnát az I. világháború idején, 1918-ban magyar katonák kezdték építeni, de az épület
befejezetlen maradt. A kápolnát a magyar állam segítségével állították helyre 2009-ben.

San Martino del Carso

Információs és útbaigazító táblák találhatók San Martino del Carso településen a Doberdó-fennsíkon harcoló szegedi 46. és a temesvári 61. gyalogezredek emlékműveinél és a helyi múzeum előtt.

Mindkét ezred még a háború alatt otthagyta a maga emlékjelét egykori táborhelyének központjában. A tájkép azonban az elmúlt egy évszázad alatt jelentősen átalakult, az egykori csatahelyszínt elnyelte a bozótos erdő.

A négy nyelven - olaszul, magyarul, angolul és a helyi kisebbségre tekintettel szlovén nyelven - kihelyezett információs táblákra korabeli fényképek is láthatók, amelyek segítik az emlékművek egykori környezetének beazonosítását.

A temesvári emlékkő melletti táblán egy fiatal zászlós, Márton Áron portréjával is találkozhat a látogató. Erdély későbbi katolikus püspöke a temesvári 61. gyalogezredben nyolc hónapon át harcolt a Doberdón, és itt is sebesült meg 1916. július 19-én.

Információs táblák vannak a San Martino del Carsoban működő első világháborús múzeum épülete előtt is. A tabló a Doberdó-fennsíkon ma fellelhető emlékhelyeit veszi számba négy nyelven. Magyar nyelvű kiállítási vezetőt is készült a helyi múzeum számára, ahol a tárlat anyagának döntő része az ottani harcok emlékét őrzi, nagyon sok köthető a magyar katonákhoz. A dokumentum tartalmazza az egykor itt harcoló magyarországi ezredek felsorolását.Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Cím:Doberdo del Lago
GPS: 45° 50′ 36.19176″, 13° 32′ 21.86124″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward