» Franciaország

» Franciaország » Hauts-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Jules Verne 1870-ben Amiens-ben telepedett le. A házban, ahol lakott, múzeumot rendeztek be a nagy író tiszteletére.


Verne Gyula Amiens-ben városi tanácsos is volt, 1872-ben neki ítélték a Francia Akadémia díját, 1892-ben megkapta a Becsületrendet. 1886-ban elmebeteg unokaöccse két lövéssel megsebesítette a lábát, ettől kezdve egészsége egyre romlott. Szülei, majd szeretett öccse halála után kedélyállapota elkomorult, szemét hályog támadta meg, utolsó éveiben már alig látott, Michel fia segített neki az írásban és a művek gondozásában. 1905. március 4-én halt meg Amiens-ben. 

„Feleségem kívánságára telepedtem le Amiens-ben, ebben a józan, civilizált városban, melynek lakosai szívélyesek és műveltek.” Közel két évtizeden át volt Jules Verne otthona a háromemeletes, vörös téglás, kerek tornyos épület.

Eredetileg mindössze két napig, egy barátja esküvőjére érkezetti Amiens-be, de a menyasszony húgának vonzereje tovább is marasztalta. Végül 1857-ben feleségül vette Honorine du Fraysne de Viane-t (1830-1910), az ifjú kétgyermekes özvegyasszonyt, és ebben az észak-franciaországi városban rendezték be életüket.

Egykori lakóhelye ma korabeli bútorokkal van berendezve, de látható több személyes tárgya is, mint például az író és felesége által egykor használt kávéskészlet. A pazar krémszínű-arany szalonban a házasok egyszer álarcosbált tartottak. Maga Verne a ház legkisebb szobáját használta (ami ugyanakkor egy jóval tágasabb könyvtárba nyílt) dolgozószobájául, ma pedig itt található egy vaságy, egy karosszék és egy íróasztal földgömbbel – az író egykori tulajdonai.

A mai szemmel nézve is lenyűgöző épület nagyon illett a kiváló fantáziával megáldott íróhoz. A hatalmas lakhely első emeletéről nyíló szobák Verne hű szerkesztője, Pierre-Jules Hetzel (1814-1886) emléke előtt tisztelegnek. Megtekinthető egy, a szerkesztő által használt kanapé, ahol annak idején híres vendégek is ücsörögtek – többek közt Victor Hugo, Alexandre Dumas és George Sand. Részben az utóbbi ihlette Verne kalandregényét, a Nemo kapitányt, amikor közölte az íróval: „tudását és képzelőerejét” csak egyetlen területen, a tenger fenekén nem tette még próbára.

Nantes-ban is Verne Gyula nyomaira bukkanhatsz, ha érdekel, kattints ide.

 Tartomány:Hauts-de-France
Település:Amiens
GPS: 49° 53′ 38.6412″, 2° 17′ 44.7108″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward