» Ausztria

» Ausztria » Salzburg » Salzburg

Residenz zu Salzburg / Hercegérseki Palota


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A reneszánsz és barokk kor gazdag papfejedelmeinek életébe pillanthatunk be, ha végigjárjuk a szép termeket. Valaha Mozart lépett fel rendszeresen e falak között.


A gazdag, nagyhatalmú, pompakedvelő salzburgi hercegérsekek egykori palotája, a Residenz az óváros szívében, a Dóm mellett, a Residenzplatzon áll. 2014-től Salzburg legújabb, nagyszabású turisztikai projektjének, a Domquartier-nek (Dómnegyed) központi eleme az érseki palota pompásan berendezett dísztermei és az épületben kialakított képzőművészeti gyűjtemény, a Residenzgalerie.

A XVI. század végén merült fel az igény a gazdag salzburgi hercegérsekek részéről egy reprezentatív palota kialakítására, mely méltóképpen képviseli Salzburg gazdasági és politikai felemelkedését. A belvárosi keskeny utcák házsorait és egy temetőt áldoztak fel a projekt megvalósításához. Az építkezések a XVII. század elején Wolf Dietrich hercegérsek uralkodása alatt kezdődtek meg, és utódja, Markus Sittikus idejében fejeződtek be. A század folyamán a város gazdagságával párhuzamosan folyamatosan bővült a rezidencia, ma is látható barokk képét a XVIII. század elején nyerte el. A berendezés és a díszítés, a freskók, a stukkók is zömmel az 1700-as évek elejéről származnak.

A palota előtti tér, a Residenzplatz közepén egy 15 méter magas kút uralkodik, a Residenzbrunnen. A mozgalmas barokk kompozíció 1661 óta ékesíti a teret. A tér déli oldalát a Dóm, a keletit pedig a Neue Residenz épülete foglalja el, melynek fő látványossága az 1705 óta mindennap megszólaló, 35 harangból álló harangjáték (Glockenspiel). A Johann Ernst Graf Thun hercegérsek által 1704-ben Salzburgba hozatott 35 harangot Antwerpenben öntötték, 1688-89-ben.

A harangjáték jelenleg 40 zenedarabot játszik, főként Johann Michael Haydn, valamint Mozart és apja műveit. A harangjáték megszólalásának időpontjai: 7.00, 11.00 és 18.00 óra.

A tér nyugati oldalát elfoglaló Residenz (Régi Érseki palota) - a barokk mester, Johann Lukas von Hildebrandt által tervezett főhomlokzat - márvány főkapuján jutunk a központi udvarra, ahonnan a lépcsőházon keresztül kezdjük meg az épülettel való ismerkedést.

A 15 gazdagon berendezett dísztermet vezetett túra során járjuk végig, az első állomás, a kastély legnagyobb terme, a mitológiai témájú mennyezeti freskókkal díszített Carabinieri-terem, mely a hercegérsekek színház- és dísztermeként szolgált. A Rottmayrfreskóival ékesített lovagterem ablakaiból káprázatos kilátás nyílik a Dómra és a Residenzplatzra. Az érsekek tanácskozóhelyisége, a Konferenciaterem után jutunk a brüsszeli gobelinekkel és ugyancsak Rottmayr freskóival díszített fogadóterembe, az Audienzsaalba. Láthatjuk még az érsekek dolgozószobáját, hálószobáját és kápolnáját is, mielőtt a képtárnak berendezett Residenzgalerie termeibe jutunk.

A Residenzgalerie az európai festészet - elsősorban holland, flamand és osztrák - kiválóságaitól őriz remekműveket a XVI-XIX. század közötti időszakból. A nevesebb művészek: Rembrandt, Rubens, Brueghel, Tiziano.

Végül figyelemre méltó még a látványos Trónterem, és a stukkókkal gazdagon díszített Fehér-terem is.

2014 májusában különleges látványosságként indult el a Domquartier projekt (Dómnegyed), egy komplex múzeumi körséta, mely több, 200 éve a látogatók elől elzárt helyre is betekintést enged. A hercegérseki hatalom egykori központjait látogathatjuk végig. A Residenz dísztermeiből induló séta a Dómmúzeum és a Szent Péter Apátság falai között folytatódik. Az utazás kiegészül a Salzburg Múzeum által őrzött Rossacher-féle barokk gyűjteménnyel is. A művészettörténet és építészet látványos összhangban egyesül itt, a barokk teljes szépségét megmutatva a látogatóknak. A körséta során, az árkádok tetejéről a káprázatos salzburgi panoráma kísér végig utunkon.Tartomány:Salzburg
Település:Salzburg
Cím:5020 Salzburg, Residenzplatz 1
GPS: 47° 47′ 54.6054″, 13° 2′ 44.8332″
Honlap: http://www.salzburg-burgen.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward