» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Csendes éj 2011 óta Ausztria szellemi kulturális örökségének része és az ausztriai karácsonyi hagyományok szimbóluma. Több mint 300 nyelvre és nyelvjárásra fordították le. Salzburg tartományban 7 település őrzi a Csendes éj szerzőinek emlékét.


Salzburg tartomány hét Csendes éj-településén járva megismerkedhetünk a világ leghíresebb karácsonyi éneke történetével. 

Salzburgban több épület is emlékeztet a Stille Nacht, heilige Nacht szövegírójára. Joseph Mohr 1792. december 11-én Salzburgban született, a Salzburgi Dómban keresztelték meg, a Steingasse egyik házában három testvérével együtt nőtt fel. Mohr katona apját soha nem ismerte, mert még születése előtt faképnél hagyta a hadsereget és varrónő szeretőjét. Törvénytelen gyermek lévén keresztapja Salzburg utolsó hóhéra lett, kiskora szegénységben telt. Mohr származása miatt csak pápai engedéllyel iratkozhatott be a szemináriumba. A Makartplatzon a papi szemináriumot látogatta, itt figyelt fel szép szopránhangjára a salzburgi dóm vikáriusa, aki pártfogásába vette. Iskolaévei alatt a líceumban és a Mönchsberg lábainál található St. Péter benedekrendi kolostorban hegedült és énekelt. Középiskolai tanulmányait az Akadémiai Gimnáziumban folytatta, épületében ma a Salzburgi Egyetem található. 1815-ben szentelték pappá.

Joseph Mohr pappá szentelése után megkezdődött életfogytig tartó vándorlása plébániáról plébániára. Szolgálatát Mariapfarr községben kezdte meg, a 6 strófás verset is itt írta 1816-ban. Nézzük meg a plébánia múzeumát. 

Hintersee-ben is szolgált, ahol segédplébánosként igyekezett segíteni Hintersee szegényein.

Stille Nacht Kapelle

Stille Nacht Kapelle, Oberndorf (c) Österreich Werbung/Tourismusverband Oberndorf

1817-ben Oberndorfba helyezték át segédlelkésznek. Itt csendült fel először a Csendes éj, 1818. december 24-én.

1818. december 24-én az oberndorfi Szt. Miklós plébánia segédkáplánja, Joseph Mohr megkérte a szomszédos Arnsdorf tanítóját, Franz Xaver Grubert, hogy szerezzen két szóló hangra és kórusra - s mivel templomában az orgona elromlott - gitárkíséretre dallamot a szövegre, amelyet két éve vetett papírra. Gruber még aznap végzett a feladattal, így a karácsonyi misébe illesztve sor kerülhetett a premierre. Az oberndorfi Szent Miklós-templomban a tenor szólamot a gitárkíséretet is biztosító Mohr, a basszust Gruber énekelte a közönségnek, többségükben a Salzach folyó hajósainak és családtagjaiknak.

A Salzach folyó többször elöntötte Oberndorfot, így megpecsételődött a Szent Miklós templom sorsa. A helyén épült a kis "Csendes éj" kápolnát 1937-ben szentelték fel Gruber és Mohr emlékére. A kápolna két oldalán két színes ólomüveg ablak van, az egyik Joseph Mohrt, a másik Franz Xaver Grubert ábrázolja.

Joseph Mohr Oberndorfban két évet töltött, majd több helyen volt plébános. 1837-től egészen haláláig, 1848-ig Wagrainben lakott, itt helyezték örök nyugalomra. A halál 1848. december 4-én érte, sírja a faluban található. Az orgona, amelyen Mohr játszott a wagraini plébánián megtekinthető. Nézzük meg a Waggerl-ház Mohr-emlékszobáját is. 

F. X. Gruber 21 éven át tanított Arnsdorfban. Napjainkban ez az iskola Ausztria legrégebbi iskolaépülete, melyben ma is tanítás folyik. Megvan még az osztályterem is, melyben Gruber tanított. Tanári asztalát ma is kiemelt tisztelet övezi. A nyári szünetben a régi iskolabútorokkal, szemléltető eszközökkel és tanszerekkel, iskolai iratokkal berendezve megtekinthető a tanterem. A felső emeleti lakást, melyben F. X. Gruber családjával élt és dolgozott múzeumnak rendezték be. Számos egyedi tárgy idézi fel itt "Grubert és korát". A múzeum mellett található a Maria im Mösl kegytemplom, amelyben ma is megcsodálható az orgona, amelyen Gruber játszott.

F. X. Gruber Halleinben töltötte utolsó éveit és itt érte a halál 1863-ban. Egykori lakóháza múzeum, itt őrzik többek közt az eredeti kéziratot is. A múzeum a "Csendes éj, szentséges éj" keletkezésének és elterjedésének történetével ismertet meg. A múzeumban látható a dal eredeti partitúrájának kézirata. A kiállítást a dal zeneszerzőjének, Franz Xaver Grubernek személyes hagyatékából származó eredeti bútorok egészítik ki. Megtekinthető többek között a gitár is, amelyen először csendült fel a világszerte ismert karácsonyi ének. Gruber 1863-ban halt meg, a halleini városi templom kertjében található sírja, melyhez minden év karácsonyán sokan zarándokolnak el, hogy megköszönjék és az eredeti gitárkísérettel újra előadják a dalt.Tartomány:Salzburg
Település:Oberndorf
GPS: 47° 56′ 31.29252″, 12° 56′ 36.19932″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward