» Franciaország

» Franciaország » Occitanie » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Toulouse egyszerre spanyol, olasz és közben mégis vérbeli dél-francia város.


Franciaország második legnagyobb egyetemi városa (110 ezer diák tanul 17 felsőoktatási intézményben), a repülőgép-ipar és az űrkutatás európai fellegvára.

Toulouse az első világháború vége óta a decentralizált francia iparpolitika egyik legfőbb haszonélvezője. A jellegzetes téglaépületei miatt rózsaszínűnek nevezett városban hozta létre Pierre-Georges Latécoére az első repülőgép-összeszerelő üzemet, amelytől elsőként a francia kormány rendelt hadi gépeket. A 20. század húszas éveiben innen szálltak fel az első postajáratok Casablanca és Dakar irányába, és innen repülte át az Atlanti-óceánt Jean Mermoz. A korszak leghíresebb pilótái közé tartozott A kis herceg írója, Antoine de Saint-Exupéry is, akinek egykori lakosztálya eredeti formájában megtekinthető a város főterén, a Capitol téren található ötcsillagos szálloda, a Le Grand Balcon második emeletén.

A francia állam egy évszázada támogatja a vonzáskörzeteivel együtt jelenleg 700 ezer lakosú Toulouse nyugati részébe összpontosuló repülőgépgyártást és űrkutatást, amely közel 30 ezer embert foglalkoztat. Az Airbus-gyáron kívül itt található a Matra, a Thomson-CSF, az Alcatel és a Dassault központja is, valamint a francia nemzeti űrkutatási intézet, a CNES.

Cité de l’espace discovery centre

Európa legnagyobb űrmúzeuma, ráadásul 2022-ben egy új, a Mars világát bemutató részleggel bővül.

Aeroscopia

A világ jelenleg legnagyobb utasszállító repülőgépe, az Airbus A380-as összeszerelő üzemétől néhány lépésre épül a park. A látogatók a Concorde deltaszárnyáról egy hídon sétálhatnak át az Airbus első A300-asának szárnyára. Ez a néhány lépés szimbolizálja az Airbus repülőgépgyár harminc évig tartó töretlen kereskedelmi sikerét, amely az első gép 1972-es forgalomba állásától a Concorde végleges leállításáig tartott. 

La Halle de la Machine

A La Halle, az 1933-ig működő Aéropostale francia repülési vállalat egyik csarnoka, ahol több hatalmas gépezetet lehet megcsodálni.

Astérion, a minotaurusz várja a látogatókat, mozdulatlanul és fenségesen. A hátán egy kétszintes görög templom áll készen befogadni az érdeklődöket egy séta erejéig. A séta közben közelről megfigyelhető a szerkezet működése.

Astérion mellett egy húsz méter magas pók is szokott sétálni a pályán, vagy néha előadásokban is részt vesz. A La Halle-ban több másik gépezetet is ki lehet próbálni.

Árak: utazás a minotaurusz hátán 9 euró. 16 eró: minotaurusz + la Halle

Toulouse három Unesco Világörökséggel is büszkélkedhet, melyek a Canal du Midi csatorna, a Saint-Sernin Bazilika és a Hôtel Dieu egykori kórház épülete. Utóbbi kettő a Compostellába vezető zarándokút két állomása is.

Óváros

Szépen felújított középkori utcácskák.

Canal du Midi

Az Unesco világörökség része.

Notre-Dame-la-Daurade-bazilika

2010-ben a legnagyobb francia divatházak világhírű tervezői jóvoltából újult meg a toulouse-i Fekete Szűznek, a Notre-Dame-la-Daurade-bazilika csodatévő szobrának ruhatára.

A több mint egy méter magas szobor nyolc új ruháját, amelynek színei Szűz Máriára (kék és fehér) vagy a liturgikus év különböző mozzanataira utalnak, vasárnap áldotta meg a dél-franciaországi város érseke. Ezek a sikkes öltözékek váltják fel azt a gazdag ruhakészletet, amelynek darabjait hívők ajánlották fel fogadalmi ajándékként a XVIII. és XIX. században a Szűzanyának mint az anyaság, elsősorban a várandós nők védelmezőjének.

Jean-Charles de Castelbajac divattervező "katonai vászoninget" tervezett a békefenntartók terepszínű egyenruhájának színeivel, azzal magyarázva alkotását, hogy Szűz Mária a békefenntartók oltalmazója.

Christian Lacroix modelljének rajzát ajánlotta fel, Franck Sorbier egy aranycsillogású ünnepi ruhát adott át, Jean-Michel Broc pedig egy "májusi" és egy "böjti" ruhát készített. Ez utóbbit viszkózból, a "fa átalakulásából" származó anyagból alkotta, a fa pedig "Földünk, mindnyájunk anyjának terméke" - indokolta meg választását.

A kollekciót többek között egy toulouse-i tervező, Francoise Navarre és az egyik gimnázium tanulói tették teljessé.

Saint-Sernin Bazilika

A Compostellába vezető zarándokút egyik fő látványossága és a legnagyobb nyugat-római templom.

A jakobinusok temploma

A Domonkos-rend bölcsője.

A helyi gasztronómiai finomságok: sólet (cassoulet), kolbász, libamáj, az armagnac pálinka, az ibolyával készület termékek, a fenetra sütemény, a brique du Capitole cukorka.  Érdemes megkóstolni a különleges “Paris-Toulouse” ibolyás krémmel töltött mandulás süteményt is.Tartomány:Occitanie
Település:Toulouse
GPS: 43° 36′ 16.06392″, 1° 26′ 39.28884″
Honlap: https://www.toulouse-tourisme.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward