» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Karlsplatzon található múzeumban Bécs történetét ismerhetik meg a látogatók. A múzeum ingyenesen látogatható.


A Bécs Múzeum gyűjtemények és kiállítások széles spektrumát kínálja - a várostörténettől a művészeten át a divatig és a mindennapok kultúrájáig, a város keletkezésétől a jelen korig.

Bécs példáján keresztül átfogó társadalmi, kulturális és városi változásokat hasonlítanak össze más nagyvárosok múltjával és jelenével.

A Karlsplatzon található Bécs Múzeum műgyűjtemények és történelmi kiállítások jól sikerült kombinációjával mutatja be Bécs útját az évszázadokon keresztül. A súlypontot a XIX. század művészete jelenti, Klimt, Schiele, Gerstl és Schönberg alkotásokkal.

A Karlsplatzon található főépület és a Hermes-villa mellett a Bécs Múzeumnak számtalan kirendeltsége van speciális múzeumok formájában.

A kiállítóterekben a kiállítás témájához kapcsolódó játszóállomások várják a gyerekeket.

Belépő: Bécs városa 2023 decemberéről ingyenes belépést biztosít a Bécsi Múzeum állandó kiállítására.

Ingyenes és inkluzív - megnyitott a Wien Museum

Csaknem négy év felújítás után, 2023. december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen lehet megnézni.

A város történetét az őskortól napjainkig három szinten és összesen háromezer négyzetméteren bemutató állandó kiállítás ingyenesen látogatható. Ezzel a Wien Museum az első olyan közintézmény Ausztriában, amely erre az útra lép.

Az állandó tárlat mellett különböző ingyenes programokkal várják az iskolai csoportokat és a családokat is. A gyerekek és fiatalok érdeklődését a város történelme iránt különböző érzékszervekre ható, különböző kompetenciákat igénylő workshopokkal igyekeznek felkelteni, amelyek modulszerűen épülnek egymásra. Az önálló kutatásra, gondolkodásra és eszmecserére ösztönző programok olyan témákat dolgoznak fel a város történetén keresztül, mint a jövő múzeuma, az 1900-as évek Bécse vagy a nemzetszocializmus az osztrák fővárosban. De gondoltak azokra a felnőtt látogatókra is, akik szeretnek lassan végigbarangolni egy múzeumon, egy-egy tárgynál megállva, hogy elmerenghessenek a saját emlékeik felett. Őket a „Wien Museum lelassítva” című beszélgetős tárlatvezetéssel várják. Akik pedig szeretnek kreatívak lenni, azok a „Wien Museum kreativ” című program keretében - a kiállítás megtekintése után – maguk is alkothatnak valamit a műtermek egyikében.

A megújult Wien Museum egy közösségi galériának is otthont ad, ahol a város különböző közösségeinek nyílik lehetősége arra, hogy bemutassák az őket foglalkoztató kérdéseket, problémákat. 

Az új épületrész legfelső szintjén, 1.200 négyzetméteren kapnak helyet az időszaki kiállítások, amelyek Bécs jelenével és jövőjével foglalkoznak. Ezekre külön jegyet kell váltani.

A régi és új épületrészt egy üvegezett terasz köti össze, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a barokk Karlskirchére és a Karlsplatz színes nyüzsgésére.

De nemcsak a kiállítási program, a múzeum koncepciója inkluzív, hanem az egész épület és a kiállítások is. Az intézmény inklúziós megbízottja szorosan együttműködik a különböző fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetekkel, így tapintható kiállítási tárgyak, Braille-írás, nagy betűkkel nyomtatott szövegek, indukciós hurok és kölcsönözhető kerekesszékek teszik lehetővé, hogy a múzeumlátogatás tényleg mindenkinek élmény legyen. Ráadásul a hagyományos mozgássérült mosdó mellett egy olyan vécé is helyet kapott az épületben, amelyet halmozott fogyatékossággal élő emberek is használni tudnak a különböző funkcióknak köszönhetően. Ez Ausztria első úgynevezett Toilette-für-alle mosdója, amely az ENSZ fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló konvenciójának megfelelően lehetővé teszi, hogy a sérülésük mértékétől függetlenül ők is korlátozások nélkül vehessenek részt a társadalmi életben.

Az 1959-ben Oswald Haerdtl tervei alapján átadott épület felújításakor és kibővítésekor – csaknem megduplázták az alapterületét – ugyanilyen fontos szempont volt a fenntarthatóság. Harminc földszonda, napelemek, intelligens műszaki megoldások – például a látogatók által leadott hő felhasználása, agyagburkolat a falakon – biztosítják az épület környezetbarát energiaellátását, valamint hűtését és fűtését.

A 108 millió euróból megújult és kibővített épület átalakítási munkái 2020. július 10-én kezdődtek. A 2015-ben kiírt tervpályázatra 26 ország 274 építészirodája nyújtott be pályázatot, a megbízást végül az osztrák Certov, Winkler+Ruck építészcsapat nyerte el. Akárcsak az épület, megújult az előtte található Resselpark is.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1040 Wien, Karlsplatz 4
GPS: 48° 11′ 56.88539″, 16° 22′ 23.79958″
Honlap: http://www.wienmuseum.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward