» Ausztria

» Ausztria » Wien

Naturhistorisches Museum / Természettudományi Múzeum


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1889-ben nyitott Természettudományi Múzeumban a gyerekek dinoszaurusz csontvázakat, fossziliákat, ásványokat csodálhatnak meg. A 39 terem végigvezeti a látogatókat a Föld történetén.


A múzeum bejárata a Maria-Theresien-Platz felől van, szemben a Szépművészeti Múzeummal. A múzeum elött egy kiselefánt szobrot találunk.

Az I. Ferencz József császár által a bécsi udvar "ásványszobájaként" alapított Természettudományi Múzeum a föld történetét és a természet sokszínűségét mutatja be.

A dinoszauruszokat, repülő sárkánygyíkokat és ősmadarakat bemutató terem az ifjú természetkutatók kedvencei közé tartozik, akiknek egy gyermekterem, valamint a számukra kialakított idegenvezetések is izgalmas élményt tartogatnak.

A múzeumot Semper és Karl von Hasenauer építészek tervei alapján építették 1748-ban, a Szépművészeti Múzeum ellenpárjaként. A múzeum történetében jelentős szerepet játszották a gyűjtőszenvedéllyel megáldott uralkodók, a felfedező szellemű tudósok és a kalandvágyó utazók és felfedezők. A Természettudományi Múzeum ma több mint 200 millió kiállítási tárgyat számlál, a legrégebbi állományok több mint 250 évesek. A már kihalt vagy rendkívül veszélyeztetett állatfajok számos kitömött példánya felbecsülhetetlen értéket ad a gyűjteménynek.

A különleges látnivalók közé tartozik a 30 000 éves Willendorfi Vénusz, a több mint 200 évvel ezelőtt kihalt tengeri tehén csontváza, az óriási dinoszaurusz csontvázak, Mária Terézia egyedülálló virágcsokra, a modern terráriumokban és akváriumokban élő állatok. A múzeum drágakőterme a szó szoros értelmében brillírozik a 117 kg súlyú, hatalmas topázzal és Mária Terézia ékszereivel.

A 2011-ben átépített Dinoszauruszteremben a gigantikus őskori állatok csontvázai és maradványai mellet látogatókra vár egy valódinak ható, mozgó és félelmetesen üvöltő Alloszaurusz is. A modellt a legújabb tudományos felfedezések alapján készítették a Természettörténeti Múzeum számára. A légteret pedig egy életnagyságú Pteranodon-modell uralja.

2012 novemberétől a világ legnagyobb és legrégebbi meteorit gyűjteményét tekinthetjük meg az újonnan megnyitott Meteoritok termében. 1.100 "égből pottyant" követ csodálhatunk meg itt. Egy szimulátor segítségével 3D optikában jeleníthetjük meg a képernyőn egy hatalmas meteorit becsapódását.

"Hominidenevolution“ 2013. januártól új állandó antropológia kiállítás az emberi faj kialakulásáról. A kiállítás a legújabb kutatások eredményeit is bemutatja, melyhez legmodernebb multimédiás technikákat alkalmazza pl. "CSI"-asztal.

2015 végén új termeket és új részlegeket nyitottak meg a bécsi Természettudományi Múzeumban, ahol többek között az őskőkori Willendorfi Vénusz, valamint a felső-ausztriai Hallstatt város sóbányáinak története mutatkozik be, továbbá a nagyközönség számára eddig ismeretlen leletek is megtekinthetők a jégkorszaktól egészen a kora középkorig.

Látható a Krisztus előtti 330 és 150 közötti időkből származó druida vaskorona, az egyetlen olyan ünnepi fejdísz, amelyet nem a Brit-szigeteken találtak meg. A különszobákban különleges biztonsági intézkedések mellett aranyból készült használati tárgyak tekinthetők meg. Láthatók még a Hallstatt környékén megtalált 14 részből álló aranykincsek is, amely feltehetőleg Erdély környékéről származnak.

TIPP

A Természettudományi Múzeumban lehetősége nyílik rá, hogy a látogatók szokatlan perspektívából nézzék meg Bécset. A "Bécs háztetői fölött“ történelmi vezetés lehetővé teszi, hogy az érdeklődők élvezetes ismerkedő sétát tegyenek a Múzeumban. A vezetésen érdekességeket hallhatnak az épület építészetével és történetével kapcsolatban. Egy pillantást vethetnek a tudományos munka színfalai mögé, mint pl. az Antropológiai részleg ún. "koponyagyűjteménye“. Felfedezhetik közvetlen közelről a múzeum pompásan díszített kupoláját - hogy végül megérkezzenek a múzeum tetejére. Ott a magasban, Bécs háztetői fölött ámulatba ejtő kilátás fogad a város központjára és a Ringstraße-ra. Vezetések németül szerdán 18.30 és szombaton 16 órakor, angolul szombaton 16 órakor.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1010 Wien, Burgring 7 (bejárat a Maria-Theresien P
GPS: 48° 12′ 20.3549″, 16° 21′ 38.22005″
Honlap: http://www.nhm-wien.ac.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward