» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A hietzingi Klimt-villát 1911 és 1918 között, haláláig műteremként használta a festő.


A Klimt-villa inkább ínyencség mintsem tömegeket vonzó turistalátványosság. Az épületben ugyanis nem rendeztek be múzeumot, de a földszinti termeket a nagyközönség is látogathatja.

Gustav Klimt születésének 150. évfordulója alkalmából ismét régi pompájában tündököl a hietzingi Klimt-villa, amelyet 1911 és 1918 között, haláláig használt műteremként a festő. A bécsi Feldmühlgasse 11. szám alatt álló házban olyan ismert művek születtek mint az Adele Bloch-Bauer II, a Hölgy legyezővel vagy a Frederike Beer című festmények.

A felújított Klimt-villát a Műemlékek Napján, 2012. szeptember 30-án adták át. Nem csinálnak belőle turistaattrakciót. A földszinten lévő termeket megnyitották ugyan a nagyközönség előtt, de az emeleten fogyatékossággal élő emberek számára nappali zenei foglalkoztatót rendeztek be.

A dolog érdekessége, hogy a ma Klimt-villának nevezett épületet a művész a mai formájában soha nem látta. Ő ugyanis 1911-ben egy földszintes kis kerti házat bérelt ki, amelyet 1923-ban a területet emlékhelyül megőrizni akaró zsidó Klein család építtetett át "Rózsalovag-stílusúra”: kétoldalt felfutó külső lépcsőkkel, lapostetővel és balusztráddal.

A nácik által kisajátított épületet a világháború után visszaadták az örökösöknek, akik 1954-ben eladták az osztrák államnak. Utóbbi iskolaként használta a területet, ekkor cserélték például kontyos tetőre az épület oly jellegzetes lapos tetejét. 1998-ban megalakult a Gustav Klimt Emlékhely Egyesület, amely megkezdte a festő utolsó műtermének felkutatását. Mivel az egyesület bizonyítani tudta, hogy a neobarokk épületnek Klimt műterme az alapja, és utóbbinak egyes részei eredeti állapotukban maradtak fenn, a terület 2000-ben felkerült az osztrák állam elidegeníthetetlen tárgyainak listájára - és egyben elkezdődtek a jövőbeli hasznosítását célzó kutatások.

Különböző próbálkozások után, 2007-ben a Belvedere vette át a területet, amely szerette volna "kihámozni” a műtermet a ráépített villa alól, de a műemlékvédelmi hivatal és az állam tulajdonában lévő történelmi épületek gondozását végző eszközkezelő, a Burghauptmannschaft ellenállásába ütközött. Így végül a Művészeti és Gyógypedagógiai Kuratóriumhoz került a villa, amely a környező épületekben harminc éve működtet óvodát, napköziotthonos iskolát, felnőttképzési akadémiát és nappali foglalkoztatót fogyatékossággal élő emberek számára.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Wien, Feldmühlgasse 11.
GPS: 48° 11′ 17.84868″, 16° 16′ 59.67264″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward