» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Plöcken-hágó (1357 m) az ausztriai Kötschach-Mauthenből az olasz Timau felé vezető közúton található, a Karni Alpokban. A hágó közelében van a Karni Alpok legmagasabb pontjának számító Hohe Warte nevű magaslat. A Plöckenpass-Museumban az első világháború emlékei tekinthetők meg.
A hágó az ausztriai Gail -völgyi Kötschach-Mauthentől az olasz Friaul-tartományban levő Timau felé vezető közúton található. Az útvonal déli irányban Tolmezzo és Udine felé halad. 

A Plöcken-hágóúton tulajdonképpen két hágó található. Amikor a délről jövő utazó már átlépte a Plöcken hágót és megérkezik a felső-Gail-völgybe, akkor még egy 982 méter magasra hágó emelkedőt, a Gailberg-Sattelt is meg kell járnia, hogyha a Hohe Tauern hágóihoz akar eljutni.

Az első világháború idején a Plöcken-hágó igen gyorsan háborús helyszínné vált, az osztrák-magyar és az olasz front részeként. A Karni Alpok hegyi átjárójának birtoklásáért a küzdelmek itt hihetetlen heveséggel lángoltak fel. Karintiai elitalakulatok folytattak itt elkeseredett védelmi küzdelmeket az olasz Alpini-egységekkel. 

Mint más helyszíneken, ugyanúgy itt is megszilárdultak a frontok és állóháború bontakozott ki. Mindkét oldalon megkezdték kiépíteni, majd megerősíteni az állásokat. Számtalan bunkert, állásokat és ösvényeket alakítottak ki a hegyekben, amelyeknek egy jó része még mára is megtekinthető maradt. A völgyben számtalan ösvényt létesítettek a frontvonalak állásaihoz szállítandó utánpótlás érdekében.

Plöckenpass-Museumban a csatahely valamennyi építményét bemutatják, s a harcokra emlékeztető kiállítási tárgyak is megtekinthetők. 

Megnézhető a Heldenfriedhof am Plöcken hősi temető. Azonban a katonáknak csak kétharmada esett el a harcok során, egyharmaduk lavinák áldozatává vált.Tartomány:Karintia
Település:Kötschach-Mauthen
Cím:Plöckenpass
GPS: 46° 36′ 14.62428″, 12° 56′ 43.4868″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward