» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Plöcken-hágó (1357 m) az ausztriai Kötschach-Mauthenből az olasz Timau felé vezető közúton található, a Karni Alpokban. A hágó közelében van a Karni Alpok legmagasabb pontjának számító Hohe Warte nevű magaslat. A Plöckenpass-Museumban az első világháború emlékei tekinthetők meg.


A hágó az ausztriai Gail -völgyi Kötschach-Mauthentől az olasz Friaul-tartományban levő Timau felé vezető közúton található. Az útvonal déli irányban Tolmezzo és Udine felé halad. 

A Plöcken-hágóúton tulajdonképpen két hágó található. Amikor a délről jövő utazó már átlépte a Plöcken hágót és megérkezik a felső-Gail-völgybe, akkor még egy 982 méter magasra hágó emelkedőt, a Gailberg-Sattelt is meg kell járnia, hogyha a Hohe Tauern hágóihoz akar eljutni.

Az első világháború idején a Plöcken-hágó igen gyorsan háborús helyszínné vált, az osztrák-magyar és az olasz front részeként. A Karni Alpok hegyi átjárójának birtoklásáért a küzdelmek itt hihetetlen heveséggel lángoltak fel. Karintiai elitalakulatok folytattak itt elkeseredett védelmi küzdelmeket az olasz Alpini-egységekkel. 

Mint más helyszíneken, ugyanúgy itt is megszilárdultak a frontok és állóháború bontakozott ki. Mindkét oldalon megkezdték kiépíteni, majd megerősíteni az állásokat. Számtalan bunkert, állásokat és ösvényeket alakítottak ki a hegyekben, amelyeknek egy jó része még mára is megtekinthető maradt. A völgyben számtalan ösvényt létesítettek a frontvonalak állásaihoz szállítandó utánpótlás érdekében.

Plöckenpass-Museumban a csatahely valamennyi építményét bemutatják, s a harcokra emlékeztető kiállítási tárgyak is megtekinthetők. 

Megnézhető a Heldenfriedhof am Plöcken hősi temető. Azonban a katonáknak csak kétharmada esett el a harcok során, egyharmaduk lavinák áldozatává vált.

A Plöcken-hágó jövője kérdéses

A Plöcken-hágóról döntenek Olaszországban. Az út fontos a Kelet-Tirolból és Kitzbühelből érkezők számára: Friaulba és a Felső-Adria felé vezet. Az összeköttetés azonban több mint 2023 decembere óta le van zárva egy sziklaomlás miatt.

A lezárás miatt újra fellángolt a Plöckenpass-alagútról szóló vita is. Az út eddig 12 fárasztó hajtűkanyaron át vezetett az Adriai-tengerhez. A kelet-tiroliak "leggyorsabban zötykölődő" útja a tengerhez, szokták mondani.

Egy sziklaomlás óta azonban megszakadt a Karintiából Friuliba vezető útkapcsolat. Az olasz közúti hatóság, az ANAS szerint az utat a közeljövőben nem lehet megjavítani. Egy, a Felbertauernhez hasonló vészútvonal kialakítását fontolgatják, de a tervek még nem véglegesek. A Tarvisión keresztül történő elterelés fárasztó és költséges.

Az olaszországi Tolmezzóban karintiai és olasz politikusok találkozót tartottak, hogy megvitassák a Plöcken-hágó jövőjét. Az út felújítása 20 millió euróba kerülhet, egy alagútváltozat ennek tízszeresébe. És ez kemény dió: a Plöcken-hágón átvezető alagútról Kelet-Tirolban is évtizedek óta tárgyalnak.

A támogatók gazdasági és turisztikai lehetőségeket látnak. A tranzit ellenzői azonban attól tartanak, hogy a teherautó-forgalom számára egy új rövidebb utat nyitnának. Kitzbühelben az 1980-as években tüntettek a tervezett Plöckentunnel ellen.Tartomány:Karintia
Település:Kötschach-Mauthen
Cím:Plöckenpass
GPS: 46° 36′ 14.62428″, 12° 56′ 43.4868″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward