» Németország

» Németország » Berlin


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Berlin leghíresebb határátkelője.


Berlin a Checkpoint Charlie-t az emlékezés közterévé alakítja át

A helyszín történelmi jelentőséggel bír mind a város, mind egész Európa számára, hiszen itt dőlt le a vasfüggöny.

A berlini hatóságok 2022 őszén bejelentették, hogy nyilvános vita kezdődik a Checkpoint Charlie átalakításáról. A helyszín a berlini fal egyik leghíresebb helyszíne, és hatalmas szimbolikus jelentőséggel bír Berlin, Németország, az egykori keleti blokk és egész Európa számára.

A Checkpoint Charlie átépítési projektje

2018-ban a német főváros helyi hatóságai projektet indítottak a Checkpoint Charlie környékének átalakítására, hogy egy, az emlékezésnek szentelt közteret és teret alakítsanak ki. A város közleménye szerint ez segítene megőrizni a történelmi jelentőségét, és lehetővé tenné, hogy a helyiek és a látogatók egyaránt értékeljék a jelentőségét.

Most, hogy a projekt előrehaladt, a helyi hatóságok nyilvános konzultációkat szeretnének indítani, és a berliniekkel megvitatni a terület jövőjét. 

A hatóságok szerint a helyszínnek magas színvonalú városi térré kell válnia, amely oktatási és emlékezeti funkciókkal rendelkezik. Ezért tervezik a tisztviselők az átépítést együttműködő megközelítéssel, és azért is, mert nemzetközi jelentőségű helyszínről van szó.

Egyfajta városi térként kívánják átalakítani, figyelembe véve a forgalmat, a kirakatokat és a gyülekezőhelyeket, valamint a szomszédos ingatlanokat.

Berlin leghíresebb határátkelője

Amikor 1961-ben felhúzták a berlini falat, a keletnémet hatóságok kétségbeesetten próbálták megállítani a Német Demokratikus Köztársaságból nyugatra tömegével menekülő embereket. A fal megépítésével az emberek szabad áramlása a két Németország között megszűnt, és az emberek csak a határátkelőkön keresztül menekülhettek nyugatra.

A Checkpoint Charlie a leghíresebb, amely a korábban kettéosztott Berlinben található. 1962-ben az átkelőnél amerikai és szovjet tankok között állóháború alakult ki. Továbbá 1963-ban John F. Kennedy amerikai elnök meglátogatta az ellenőrzőpontot, és egy emelvényről a berlini falra és Kelet-Németországra nézett.

Amikor 1989-ben engedélyezték a határátkelést, németek ezrei keltek át Nyugat-Berlinbe, ami tovább erősítette a Checkpoint Charlie-t, mint Németország újraegyesítésének kulcsfontosságú helyszínét. 1990-ben, amikor a falat lebontották és Németország újraegyesült, a fülke egy részét eltávolították, más határátkelőhelyekkel együtt.Tartomány:Berlin
Település:Berlin
Cím:Checkpoint Charlie
GPS: 52° 30′ 27.027″, 13° 23′ 25.34532″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward