» Ausztria

» Ausztria »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Friedensreich Hundertwasser kiemelkedő művész volt, aki döntő hatással volt a kortárs építészetre.


Hunderwasser rendkívül színes, gyakran fémesen csillogó képeit a spirálvonalak uralták, amelyeket az általa "az ördög szerszámának" nevezett egyenes vonallal állított szembe. Nonfiguratív alkotásaira főleg Gustav Klimt, az osztrák szecesszió mesterének dekoratív motívumai hatottak.

A hatvanas-hetvenes években Hundertwasser - anyakönyvezett nevén Friedrich Stowasser - happeningeken vett részt. Építészeti műveivel az ökológiai mozgalom egyik élharcosává lett. Épületein világszerte feltűnést keltettek a hagyma alakú tornyok, a tetőkertek, a ferde ablakok és girbe-gurba korlátok.

Hundertwasser-ház Bécsben 

A Hundertwasserhaus az 1980-as évek elején épült Bécsben. Ez tükrözi azt a szokatlan és szokatlan tervezési stílust, amelyről a művész annyira híres volt. Görbe ablakok, színes mozaikok, egyenetlen folyosók, számtalan szög és ív csatlakozik itt az erkélyek és teraszok buja zöldjéhez. Több mint 200 fa és cserje díszíti ezt a zöld oázist, egy másfajta lakóépületet.

A közelben található a Kuns Haus Wien - egy szintén Friedensreich Hundertwasser által tervezett múzeum. A néző itt is alig talál egyenes vonalakat az építészetben, ahogyan azt a művész szerette. A múzeumban megtekintheti az állandó Hundertwasser-kiállítást, valamint más változó kiállításokat.

St. Barbarakirche

"Egy templomnak szépnek kell lennie, biztonságban kell éreznünk magunkat benne" - ezek a híres művész, Friedensreich Hundertwasser szavai.

Az 1950-es években épült templomot 1987/1988-ban széles körben ismert műalkotássá alakította át, a templom különösen híres a torony aranyozott hagymájáról. Az egykor szénbányászatáról és üveggyártásáról ismert Bärnbach városa ma számos művész nyomát őrzi. A leghíresebb azonban a Szent Barbara-templom, amelyet ma "Hundertwasser-templomként" ismerünk - színes, vidám, életigenlő, változatos, formákban és színekben gazdag istentiszteleti hely. A tizenkét kapu kialakításával, amelyek a világ összes nagy vallását jelképezik és azok szimbólumait viselik, Hundertwasser az ökumenizmus, a felekezetek közötti párbeszéd és a tolerancia gesztusát tette.

Hundertwasser-kút Zwettlben 

Hundertwasser nagyra értékelte a Waldviertel távoli fekvését, és szívesen töltött itt időt, különösen a Kamptalban, ahol még a Hundertwasser-malomban is letelepedett. Amikor a közeli Zwettl főterét az 1990-es években át kellett alakítani, Hundertwassert sikerült megnyerni a projekthez.

A szökőkút három fő elemből áll, nevezetesen a két szökőkútoszlopból a vízgyűjtő medencékkel és a pavilonból. A szökőkút 1994-es megnyitása óta népszerű találkozóhely. Az emberek itt találkoznak, hogy beszélgessenek és nézzék a fodrozódó vizet. Ez az, ami mágikusan vonzza az embereket.

Hundertwasser termálfürdője Bad Blumau-ban

Stájerország keleti részén fekszik Rogner Bad Blumau, a stájer hegyekben festői környezetben fekvő termálfürdő.

Friedensreich Hundertwasser volt felelős a szálloda és a termálkomplexum tervezéséért is. Úgy tűnik, harmonikusan illeszkedik a dombok közé, sőt, úgy tűnik, összeolvad a rétekkel. A fás tetők és az organikus formák révén ez a benyomás még inkább megerősödik. Itt is láthatók a művész jellegzetes elemei, mint például a kisméretű, színes homlokzatok, aranykupolák, és nincs két egyforma ablak.Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward