» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Nagy-London


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A londoni St. James negyed mindenekelőtt a híres angol klubok hazája.


A St. James kis negyed a City of Westminsterben. Északról a Piccadilly, keletről a Haymarket, délről a Mall és a St. James Park, nyugatról pedig a Green Park határolja. A negyedben csaknem minden házat táblák ékesítenek, amelyek történelmi hírességekre emlékeztetnek - a St. James negyed "par excellence" London, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a tekintélyes gazdasági lap, az Economist szerkesztősége a negyed nevét viselő utcában van.

Ez a londoni negyed azonban mindenekelőtt a híres angol klubok hazája, amelyek korábban arról voltak nevezetesek, hogy a férfiak ott biztonságban érezhették magukat az asszonyoktól, főleg a saját feleségüktől. Ma már ez nem egészen így van. Az ó-konzervatív Carlton Clubnak is van egy nőtagja - a mindenkori miniszterelnökasszony. De a legtöbb másik klub is felvesz tagjai közé nőket, még ha másodrendű tagokként is.

A Pall Mall és a St. James utca sarkán áll a híres St. James Palota. Ennek egyik szárnyában, a Clarence House-ban lakott az anyakirályné. A Palota egyéb helyiségeit a királyi család vagyonát kezelő hivatal foglalja el, a kápolnában pedig időnként istentiszteletre gyűlnek össze a királyi család tagjai. S itt, a Court of St. James-nél történik 1785 óta az Egyesült Királyságba küldött külföldi diplomaták akkreditálása.

Ennek a londoni városnegyednek története 1066-ban kezdődött. A Hastingsnál győztes normannok ugyanis a Szentföldről behurcolták a leprát a szigetországba, s a jeruzsálemi püspök a Citytől nyugatra létesítette az egyik legelső leprakórházat, a "St. James the Less"-t. A betegek ápolásáról 14 kedvesnővér gondoskodott, akik kolostort építettek a kórház szomszédságában.

A XVI. században VIII. Henrik megvásárolta a kolostort - Angliában már régóta nem fordult elő leprás megbetegedés -, miután a Whitehall Palota leégett. Állítólag Holbein tervei szerint építtetett itt palotát /a nagy harangtorony még ma is áll/ és ide vonult vissza kedvesével, későbbi feleségével, Boleyn Annával. Az idill mindössze három évig tartott, akkorra ugyanis a király beleunt az új palotába és Boleyn Annába is, akit egyenesen a vérpadra küldött. Időközben újra felépült a Whitehall és a király, valamint utódai újra ott rendezték be udvarukat, s ott kapta I. Erzsébet a hírt 1588-ban a Nagy Armada megsemmisüléséről is.

A Szent Jakab Palota a Stuartok alatt élte fénykorát. Igaz, a korszak baljós előjellel kezdődött - 1649-ben I. Károly ott öltözött fel, mielőtt határozott léptekkel a Whitehallba ment volna a vérpadra, amelyet Cromwell ácsoltatott neki. A palotából ekkor laktanya lett, de 1660-ban, a Stuart dinasztia restaurációja után megindultak a nagyarányú építkezések.

II. Károly a szeretőit helyezte el a Palotában. Amikor 1662-ben megnősült és menyasszonya, Katharina Braganza Londonba érkezett, a király a Szent Jakab Palotában rejtette el kedvesét, Lady Castlemainet. Ettől kezdve egyszerre több királyi maitresse is lakott a palotában, csakúgy mint a következő király, II. Jakab idejében.

Anna királynő alatt, aki udvarát a Palotában rendezte be, (a Whitehall megint leégett), a környék gyors fejlődésnek indult.

A St. James királyi korszaka Anna 1714-ben bekövetkezett halálával végetért. A hannoveri dinasztiához tartozó I. György ugyan még ide bújtatta szeretőit, de az érdeklődés középpontjába a XVIII. század közepétől már a St. James utca került gomba módjára szaporodó kávéházaival, üzleteivel és klubjaival. A Cocoa Treeben a konzervatívok, a St. James Coffee Houseban a liberálisok, a whigek találkoztak rendszeresen. Anglia feltehetően legrégibb shop-ja itt nyílt meg 1732-ben és itt látható a kávészsákok mérésére használt mérleg, amelyen Lord Byron előszeretettel ellenőrizte a testsúlyát. 1693-ban itt alakult a White, s az első angliai klub, amelyet egy Francesco Bianco nevű olasz alapított - vendéglőnek.

A gyorsan szaporodó klubok szerencsejátékokkal és fogadásokkal tettek szert hírnévre. A XVIII. és a XIX. században a White,s név egyértelmű volt a hazárdjátékkal. Ebben a klubban lőtte főbe magát 1755-ben Sir John Bland, miután egész vagyonát elvesztette. 1832 óta a klub már csak társas együttlétekre szolgál, politikával a Brook's, a Reform és a Carlton klubokban foglalkoznak még ma is.

A 20. században egy nem akármilyen karrier fűződik ehhez a londoni negyedhez. Rosa Lewis asszony, a régi Canvendish Hotel tulajdonosa szakácsnőként kezdte Párizs grófjánál, majd mint "Bertie", awalesi herceg, a későbbi VII. Edward  barátnője vált híres-hírhedté. Nemcsak közönségessége volt köztudott, hanem az is, hogy szállodájában mindig kaphattak szobát a titkos szerelmesek.

A régi házhelyen 1966-ban épült fel az új Cavendish Hotel. A St. James negyed ódon légkörét azonban nem az új szálló, hanem a még ma is meglévő kis üzletek, shop-ok őrizték meg leginkább. A Floris-nál a hagyományos angol parfümök kaphatók. Az olasz divatot is felvonultató Dunhill egyik emeletén külön klímaberendezés biztosítja a Havanna szivarok páratlan aromáját. A Benson and Clegg kínálja a mandzsetta-gombok legnagyobb választékát és aki antik ékszert szeretne vásárolni, az Paul Longmire üzletét keresse fel. Az üzletek gyorsan emelkedő bére azonban nem egy kereskedőt arra kényszerített, hogy elköltözzön a negyedből, mint például a lakászárairól híres Chubbs, akinek a helyén ma Hugh Johnson borkereskedése található.

Ettől azonban a St. James negyed még St. James negyed marad.Tartomány:Nagy-London
Település:London
Cím:Court of St. James
GPS: 52° 45′ 5.3136″, 0° 24′ 3.3053″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward