» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Szántódpusztai Majorság újjáéledése azért különleges, mert visszaköltözhet a valódi vidéki élet a felújított tájházakba.


Három éven át tartó, 1,89 milliárd forintból megvalósított felújítást követően újra megnyílt a Szántódpusztai Majorság, amely kulturális központként, közösségi térként és élő majorként működik ezután egész évben.

A 20 hektáros birtok felújítását több ütemre bontották. Az uniós támogatást kapó első ütemben 13 épület és építmény újult meg, bővült kiállító terekkel, valamint különböző szolgáltatásokkal.

A Szántódpusztai Majorság sok viszontagságon ment keresztül: kifosztották, felégették, újjáépítették, volt hogy a tihanyi apátság éléskamrájaként működött, de a jellege és egyedi hangulata soha nem változott.

Az elmúlt évtizedekben a majorság állapota leromlott, elnéptelenedett, amiben az uniós támogatás mellett sok önerős fejlesztés is fordulatot hozott. Ólakat, istállókat, karámokat újítottak fel, amelyek megteltek állatokkal, kiállítások nyíltak, beindult a piac. A vállalkozások a termelői közösség inkubátorházaként tekintenek a majorságra, pont úgy, ahogy évszázadokkal ezelőtt.

A rendszerváltás előtt zajlott egy nagy felújítás, amelyet követően évekig fénykorát élte a majorság, két csárdát is működtetve, színfoltjává válva az egész Dél-Balatonnak. A műemlékegyüttes 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat kapott, de aztán elmaradtak a felújítások.
    
Szántódpuszta parkrésze egész évben ingyenesen látogatható, egyes kiállításaira azonban belépőt kell váltani. A majorságban a fejlesztések révén új család- és gyermekbarát attrakciók jöttek létre. Interaktív tárlatok mutatják be Szántódpuszta életét. Nyílt egy babamúzeum, és megismerhető a balatonendrédi csipke története is. A helyszín révén a majorság a lovaskultúra egyik központjává vált, és helyszínt biztosít családi rendezvényektől kezdve kisebb fesztiválok, tematikus rendezvények vagy hagyományőrző programok számra.

További információk a https://www.szantodpuszta.hu/ oldalon, illetve a majorság Facebook-oldalán olvashatók.Tartomány:Somogy
Cím:Szántódpuszta
GPS: 46° 52′ 2.51364″, 17° 54′ 50.64372″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward