» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme az 1260-as években épült szigligeti vár, amely a Balaton egyik legszebb pontján áll.


Szigligetet IV. Béla 1260-ban azzal adományozta a pannonhalmi bencéseknek, hogy ott várat építsenek. A felső vár 1260-ban készült el és az évszázadok folyamán tovább bővült. A török soha nem foglalta el a várat, amelynek sok ismert kapitánya volt, köztük Török Bálint és Palonai Magyar Bálint.

A 16. században portyázó törökök megtámadták az éppen szüretelő szigligeti parasztokat, Magyar Bálint várkapitány a
segítségükre sietett, és katonáival visszamenekítette a várba a falusiakat.

A vár felújításakor új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek pontosabb képet adnak a vár egykori állapotáról. Látványosságként kialakítottak egy kápolnát és egy kovácsműhelyt, továbbá a korra jellemző egyéb tárgyak, eszközök segítségével is betekintést nyerhetnek a látogatók korabeli életbe. A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések, várkamerák és érintőképernyős terminálok beszerzését is tartalmazta. Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára interaktív kiállítótér készült, ahol a várban elhelyezett kamerák által sugárzott képek láthatóak.

A kiállításon a látogatók megismerhetik a középkori vár mindennapjait, Szigliget és a vár birtokosait, az építés történetét, a harci eszközöket, fegyvereket, valamint a Balaton-felvidék végvárrendszerét, a végvári harcokat.

Szigliget látnivalói

Szigligeten a magyar építészet legkülönbözőbb korokból származó értékei lelhetők fel, köztük a réhelyi Árpád-kori templom romja, a középkori hangulatot őrző, nádtetős házakból álló Ófalu, a klasszicista rókarántói kápolna és a neoklasszicista Esterházy-kastély.

Szigligeti Süllőfesztivál

A Szigligeti Süllőfesztivált 2006 őszén rendezte meg először – hagyományteremtő szándékkal – a Szigligeti Turisztikai Egyesület azzal a céllal, hogy meghosszabbítsák a turisztikai szezont, ezzel is segítve a helyi vállalkozásokat.

A kezdeményezés bevált, a Szigligeti Süllőfesztivál azóta is az ősz egyik legnépszerűbb programja a Balatonnál.

A hagyományőrző rendezvényen halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket, bemutatkoztak helyi borászok, volt kézműves vásár és változatos gyerekprogramokkal kedveskedtek a legkisebbeknek.

2023-ban tíz deka sült balatoni süllőért 1500 forint körüli összeget kértek.Tartomány:Veszprém
Település:Szigliget
Cím:Szigligeti vár
GPS: 46° 48′ 16.8444″, 17° 26′ 10.89715″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward