Magyarország
» Magyarország

» Magyarország » Heves » Bükk


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szilvásvárad Magyarország egyik leglátogatottabb kirándulóhelye.


Szalajka-völgy

A Bükk egyik legszebb, a kirándulók számára egyik legjobban kiépített része.

Tanösvény

A tanösvény két kilométer hosszúságban kígyózik az Egererdő Rt. szilvásváradi erdészetének a területén, a táj állat- és növényvilága mellett bemutatva az erdőgazdálkodás szerepét, illetve a Mátra és a Bükk geológiai adottságait is.

Szilvásváradi Pisztrángtenyészet és Halfüstölde 

A telep jelenlegi elődjét 1838-ban alapították, akkoriban a Szalajka-völgy Keglevich birtok volt. A fejlődés azután kezdődött, hogy a Szalajka-völgy a Pallavicini család tulajdonába került. Az 1900-as évek elején Király Lajos erdőmester irányításával jelentősebb fejlesztésbe fogtak, ő rakta le a tenyésztés alapjait is. A telep az itteni erdészet részeként működött. Az államosítás után az erdőgazdaság tulajdonába került. Az 1950-es évektől több tó épült, számos fejlesztést megvalósítottak. A pisztrángos mai képét az 1980-as években nyerte el.

A telepen sebes és szivárványos pisztrángot tenyésztenek. Előbbi őshonos, de ma Szilvásváradon csak az állomány egy százalékát teszi ki. A szivárványos pisztráng amerikai eredetű, Magyarországra az 1800-as évek legelején hozták be. Könnyebb a tartása, gyorsabban fejlődik, mert jobb a takarmányhasznosító képessége, ami pedig a húsa íze nehezen megkülönböztethető a sebes pisztrángétól.

Szarvasgomba

Szalajka völgyben a föld alatt 2-5 centiméterrel növekvő szarvasgomba értékes lelőhelye.

Fátyol-vízesés

A vízesés Magyarország egyik leglátványosabb természeti képződménye.

Szabadtéri Erdei Múzeum

A szabadtéri bemutató olyan, ma már letűnt mesterségekkel ismerteti meg az érdeklődőket, mint a fafeldolgozás, a mész- és szénégetés, a zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy éppen a hamuzsírfőzés.

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

Az 1908-ban átadott, eleinte főként gazdasági szilvásváradi vonal, ma már idegenforgalmi célokat szolgál.

Eleonóra és Csillag - így hívták egy évszázaddal ezelőtt a Bükkben az eredetileg fa és kőszállításra épített Szalajka-völgyi kisvasút első két mozdonyát. Ugyan fát és követ már nem szállítanak a kocsik, viszont évente mintegy 250 ezren vonatoznak végig a megmaradt 5 kilométeres szakaszon, így a Szalajka-völgyi Magyarország legnépszerűbb működő erdei vasútja.

Bobpálya

Az egycsöves téli-nyári bobpálya a Szalajka-völgy bejáratánál található. A 620 méteres pályatesten, maximum 42 kilométer/órás sebességgel száguldhatnak a látogatók.

A fémcsőszerkezethez 16 kerék rögzíti az egyszemélyes bobokat. A sebességet egy fékezőkar segítségével az utasok szabályozhatják, miközben a szerkezet sem engedi a bob túlgyorsulását. 

Tartomány:Heves
Település:Szilvásvárad
Cím:Szalajka-völgy
GPS: 48° 6′ 18.71064″, 20° 21′ 59.83884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward