» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Miskolc


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Diósgyőr királyi székhelyként I. (Nagy) Lajos idején vált igazán jelentőssé, aki a várat pompás, gótikus királyi várkastéllyá építette ki.


A vár története

A várat a történelmi források 1340-ben már királynéi javadalomként említik, és ekkortájt kezdődött meg a négy saroktornyos, szabályos négyzet alaprajzú gótikus vár királyi pompájú kiépítése. Nagy Lajos király 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki.

Buda, Visegrád és Zólyom mellett így Diósgyőr is királyi székhellyé lett, és különösen az után vált jelentőssé, hogy I. Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. Ettől kezdve egész udvartartásával évente több hónapot töltött itt, ahol olyan fontos történelmi események is zajlottak, mint 1381-ben a velencei háborút lezáró turini béke ratifikálása.

Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt, 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegették Diósgyőr várát a királynék váraként. Utolsóként Habsburg Mária, II. Lajos (1516-26) felesége volt királynéi birtokosa a várnak.

Az 1526-os mohácsi csatavesztés Diósgyőr életében is jelentős fordulópont volt, ettől kezdve zálogos bérlőké lett, majd Eger eleste után végvárrá alakult, 1702-ben a kincstár tulajdonába került, de újjáépítése elmaradt. Miután minden hadászati értékét elvesztette, elhagyatottan pusztult, a 19. századi metszetek már csak romokat mutattak.

A diósgyőri naplemente ihlette a tornyok alatt megpihenő Petőfi Sándort „Alkony” című verse megírására.

Érdekességek a várban

Közép-Európa legnagyobb lovagterme. (c) hetedhetorszag.hu

A Diósgyőri vár lovagterme a korabeli Közép-Európában az egyik legnagyobb ilyen rendeltetésű csarnok volt. Nagy Lajos király itt ünnepelte lengyel királlyá koronázását és 1381. szeptember 26-án ezek között a falak között írták alá a Velencével való hosszú háborúskodást lezáró békét, amely eseményre maga a velencei dózse is a várba érkezett. 

Várkápolna (c) hetedhetorszag.hu

Nagy Lajos király a korabeli várépítészetben különlegesnek számító kétszintes, középen nyitott kápolnát építtetett Diósgyőr várában.

Programok a várban

Lovagi Tornák Tere

Lovagi Tornák Tere (c) hetedhetorszag.hu

A vár mellett található aréna hagyományőrző lovas rendezvények helyszíne. A 2015-ben kialakított Lovagi Tornák Tere  megvalósítása 977 millió forint uniós forrást emésztett fel. A helyén korábban a város legszebb strandja, a Diósgyőri Strand volt.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Miskolc
Cím:Diósgyőri vár
GPS: 48° 5′ 51.84816″, 20° 41′ 21.78312″
Honlap: https://diosgyorivar.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward