» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Bükk

Szeleta-barlang és Szelete Park Látógatóközpont


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Szeleta-barlang Magyarország legjelentősebb őskori barlangi lelőhelye, Szeleta-kultúra névadója.


Lillafüred felett, a Szeleta-tető lejtőjén, 349 m tszf. magasságban nyíló barlang szabadon látogatható, bejáratához barlangjelzés vezet, megtekintéséhez csak lámpa szükséges.

A barlang hossza 115 méter. Bejárata és monumentális csarnoka méretét a nagyszabású ásatásoknak köszönheti. Az paleolit eszközök mellett tömegesen kerültek elő a jégkorszakban élt állatok csontjai is. Az itt talált babérlevél alakú kőeszközök alapján a Bükk más barlangjára is jellemző eszközkészítő ipart ma Szeleta kultúrának nevezik.

A Bükkben több mint 1300 barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb "ősember-barlang" a Szeleta.

Szeleta Park Látogatóközpont

2023 decemberében megnyílt a Szeleta Park Látogatóközpont.

A Bükki Nemzeti Park alapításától számított több mint négy évtized után először válik lehetővé a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása a 3 milliárd forint összegből elkészült Szeleta Park Látogatóközponttal, amely a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobb.

A Szeleta Park jelentős szerepet tölthet be a térség fejlesztésében a Bükk-vidék Geopark kiinduló pontjaként. Az UNESCO Globális Geopark Tanácsa idén szeptemberi ülésén ugyanis alkalmasnak találta a geoparkot az UNESCO Globális Geopark cím viselésére, a végső döntés tavasszal várható.

A Bükk keleti kapujában megépült látogatóközpont "A bükki barlangok évezredes titkai - Az ősember természete" című kiállítása bemutatja a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit.

A látványos kiállítóterekkel és a Kőkori Karszt Kaland nevű játszóházzal büszkélkedő látogatóközponthoz kültéri játszóterek és tematikus tanösvény is tartoznak. A gyerekek kedvence minden bizonnyal a bejárat előtt magasodó mamutszobor.

Tipp: Aki arra is kíváncsi, milyen állatok élnek a Miskolci Állatkertben, illetve kipróbálná új játszóterét, a Szeleta Parktól rövid sétával elérheti a helyiek által ma is Vadaspark néven emlegetett attrakciót, ahol öt kontinens közel 120 állatfajának több mint 800 egyedét mutatják be a látogatóknak.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Miskolc
Cím:Szeleta-barlang
GPS: 48° 6′ 29.14128″, 20° 37′ 54.08364″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward