» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Egyedülálló élményt nyújt a Bakonybélben található Pannon Csillagda, amely Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található, a létesítmény modern távcsőparkkal, planetáriummal, 3D Mars-mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, programokkal várja az a látogatókat nappal és éjszaka is.

A Pannon Csillagda egyszerre lát el több funkciót: ismeretterjesztő, turisztikai és kutatási célokat.

Napszaktól és időjárástól függetlenül működik a látógatóközpont, csillagászati kiállításon interaktív, kísérletező módon ismerkedhetünk Galilei és Newton felfedezéseivel, megcsodálhatjuk a hatalmas Gibeon-meteoritot. Az intézményben együtt "léphetünk" a Holdra Neil Amstronggal, beülhetünk a NASA által is használt, F104 vadászrepülőből kiszerelt eredeti katapultülésbe, lefényképeztethetjük magunkat az Apollo 11 programban részt vevő asztronauták űrruhájával.

A távcsőkupolában négy, professzionális teleszkóp kapott helyet. Ezek egyike az a speciális naptávcső, mely a laikusoknak is napkitöréseket és napfoltokat tesz könnyen láthatóvá, míg három másik távcsővel az éjszakai égboltot szemlélhetjük. A legnagyobb műszerhez a kutatók speciális kamerákat csatlakoztatnak, melyekkel az emberi szem határérzékenységénél 16 milliószorta halványabb csillagokat pillanthatunk meg.

A bakonybéli Pannon Csillagda űrkutatást bemutató tárlatán a Hold- és a Mars-kutatásba is bepillantást nyerhetnek a látogató.

A világűrben rejlő végtelen lehetőségeket érzékelteti a kiállítás, melyen a 60-as években indult Hold-kutatás állomásain kívül a várhatón 2030-as években megvalósuló Marsra szállásig ránk váró kihívások is megismerhetők.
    
A tárlat érdekessége a Marsról származó meteoritszelet, valamint egy olyan mérleg, amely a Holdon és a Marson mérhető testsúlyt mutatja, amely töredéke a földi tömegnek. A kiállítás jól szemlélteti az 1960-as években nagyon kockázatosnak számító Holdkutatást, amelyet 1972-ben pénzhiány miatt állítottak le.

A csillagdát 2012-ben nyitották meg, azóta több mint 200 ezren látogattak oda.

Tartomány:Veszprém
Település:Bakonybél
Cím:Pannon Csillagda
GPS: 47° 15′ 11.28078″, 17° 43′ 40.91912″

Még nem érkezett hozzászólás!