» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Nivegy-völgy jelképeként számon tartott középkori Szent Balázs-templomromból fantasztikus panoráma nyílik egészen a Badacsonyig és Hegyestű környékéig.

A királyi oklevelek tanúsága szerint a koraközépkorban az uralkodó kegyelméből szabad nemesi rangot kiérdemelt királyi farkas vadászok voltak Szentantalfa ősei.

Szentantalfához tartzott az Árpád-korban Szentbalázs település, itt állt a 12-13. században épült templom, amely a török időkben elpusztult, a faluval együtt. A falu nem épült újjá, a helyén szépen termő szőlőskerteket telepítettek.

A tempolm története a 20. században újra izgalmassá vált. 1926. január 6-án megvásárolta a romot Jörg Adolf Lanz von Liebenfels báró, osztrák állampolgár, 12 és fél millió magyar koronáért. Liebenfels a középkori templomos lovagrend 20. századi feltámasztója eredetileg cisztercita szerzetesnek készült, de szakított a történelmi egyházzal, és új, misztikus felekezetet alapított. Az ősgermán hagyományokat a századforduló modern árja ideológiájával ötvözte, és a militáns lovagrend reguláival kiegészítve 1907-ben – huszonöt évesen – létrehozta az Új Templomosok Rendjét. A főhadiszállás, Werfenstein várának tornyára még abban az évben felvonta a testület liliomos-horogkeresztes zászlaját, a húszas évek végére azonban a hatalomra törő nemzetiszocialisták elől jobbnak látta áthelyezni székhelyét egy békésebb helyre. Így került a csendes Balaton-felvidéki falu szőlőhegyére. A szentbalázsi romot csekély átalakítással lakhatóvá tette, és egészen 1945 tavaszáig tanyázott benne mint Lancz György balatoncsicsói földbirtokos. A szovjet hadsereg elől nyomtalanul elmenekült.

A templom restaurálásakor eltüntették az újkori átalakítások minden nyomát, cserébe feltárta a szentély alatti középkori kriptát, amelybe lépcsősor vezet le. 

A templom tornyából fenséges kilátás tárul a csillogó Balatonra, a Káli-medence apró falvaira, a vidék erdős-szőlős hegyeire – a Hegyes-tű csonka ormától a Bakony déli nyúlványain át egészen a Badacsonyig.. 

Megközelítés: A Szent Balázs-templomrom Szentantalfa irányából a zöld sáv jelzésen, Óbudavár felől pedig Szentjakabfa felől érhető el.

Tartomány:Veszprém
Cím:Szentantalfa
GPS: 46° 54′ 43.85412″, 17° 40′ 26.37552″

Még nem érkezett hozzászólás!