» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron » Szigetköz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Alpokból érkező, gyors folyású Duna a térségbe érve lelassul, így az évezredek során igazi vízitúra-paradicsomot épített ki: szigetek, zátonyok, keskeny csatornák, zegzugos vízfolyások keletkeztek, amelyek tökéletesek a vízi kalandokhoz.

A Szigetköz gazdag növény- és állatvilága teszi igazán izgalmassá a túrát: evezés közben megfigyelheti a hódok szorgos munkáját, a vízimadarak fel- és leszállási technikáját, de még egy hattyúcsalád is elúszhat a csónak mellett. Akár kezdő, akár haladó, a Szigetközben biztosan talál tudásának megfelelő túravezetőt és útvonalat: ártéri holtágakon és lagúnákon evezhet, vagy választhatja a Rajkát Győrrel összekötő, 105 km hosszú, többnapos túrát.

Alsó-Szigetköz

Az alsó-szigetközi térség biciklivel és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthetők, a térségben mesterségesen kialakult tavak vannak.

Nagybajcson két tavat rehabilitáltak a horgász- és víziturizmus fellendítése érdekében. A fejlesztéshez stégépítés, medertisztítás, nádkaszálás iszapkotrás, rézsűrendezés, vizesblokkok elhelyezése, kültéri pavilon és egy játszótér kialakítása tartozik, illetve a parkosítás és térkövezés. A medertisztítással javul a vízminőség, az iszap eltávolításával pedig a halak élettere növekszik. A település vízi turizmusának fellendítése érdekében vízibicikliket, vízirájdert és horgászcsónakokat vásároltak.

Vámosszabadin a kenuzási lehetőségek kialakítása volt a fő prioritás, amihez kenukat, evezőket és mentőmellényeket szereztek be, s egy kenutároló konténert is kialakítottak. Emellett pedig sportpályát hoztak létre, ahol rekortán röplabda- és tengópálya, illetve futókör létesült.

Véneken szintén a kenuzási lehetőség kialakítása került előtérbe. Itt is kenukat vásároltak, illetve szintén kajak-kenu tárolót alakítottak ki. Emellett úszóstéget és kültéri pavilont építettek, melyek környezetét térkövezték és parkosították.

A projekt tervezése és megvalósítása során figyelembe vették a környezeti és fenntarthatósági szempontokat is, így a vizes helyiségekben táblákkal hívják fel a figyelmet a takarékos vízhasználatra, emellett több helyszínen szelektív hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Mosonmagyaróvár

Kenutúra a Lajtán, ahol az út Mosonmagyaróvár történelmi belvárosában, vízi csúszdákon át vezet a Mosoni-Dunáig.

Dunakiliti

Kenutúra Dunakilitiből az Ördög-szigeti tórendszerhez, ahol a legbátrabbak majomhintáról csobbanhatnak a vízbe.

Ásványráró

Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Cím:Vének
GPS: 47° 44′ 22.16904″, 17° 45′ 34.05852″

Még nem érkezett hozzászólás!