» Olaszország

» Olaszország » Lombardia » Milánó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A hatalmas katedrálistól a panorámaterasszal rendelkező panorámateraszon át az ökológiai építészetű, erdőkkel borított magasházakig: Milánó, a divat metropolisza mindig tartogat meglepetéseket.

Milánói dóm - a Piazza del Duomo fénypontja

A Dóm uralja a hatalmas Piazza del Duomo teret, 108,5 méteres magasságával, 158 méteres hosszával és 93 méteres szélességével a világ egyik legnagyobb temploma. A filigrán homlokzat a nyeregtetőkkel és tornyokkal a formák puszta bőségével inspirál. Az építkezés 1386-tól 1932-ig tartott. Az öthajós bazilika belseje színes üvegablakokon keresztül visszafogott fényben úszik. Az északi kereszthajóban a hétkarú Trivulzio-csillár öt méter magasra emelkedik. A kriptában található székesegyházi kincsek között elefántcsont faragványok, ezüst- és aranyművek találhatók.

Különleges élményt jelent a tetőterasz meglátogatása, ahová lift és lépcső vezet fel. Először a tető szélén sétál végig, tornyok és szobrok mellett. A központi és legmagasabb torony fölött a több mint négy méter magas Madonnina, a város jelképe trónol, amelyet legutóbb 2012-ben aranyoztak újra 6750 nemesfémlevéllel. Ezután sétáljon át a templomhajó tetején, és élvezze a fantasztikus kilátást Milánóra.

Galleria Vittorio Emanuele II - királyi átjáró

Milánó leghíresebb bevásárlóárkádja, a Galleria Vittorio Emanuele II. bejáratai diadalívekhez hasonlítanak, belsejében pedig dizájnerüzletek, kávézók, éttermek, egy szálloda és bárok - köztük a Campari ház Camparino-ja.

Az 1861-es olasz egyesítés után Milánó városa a modernitás szimbólumaként kereszt alaprajzú galériát építtetett, amelyet hordó boltozattal és üvegből és acélból készült kupolával fedtek be. A katedrálishoz hasonlóan van berendezve, díszes padlómozaikokkal, sok stukkóval, márvánnyal és freskókkal.

1913-ban a Prada testvérek a Galleriában nyitottak egy üzletet exkluzív, de meglehetősen konzervatív bőrárukkal, például kesztyűkkel és táskákkal. Közel 110 évvel később már nemcsak az azonos című filmben szereplő ördög viseli a Pradát, hanem az egész világ, pontosabban annak az a része, amelyik megengedheti magának, hogy a 635 konszern tulajdonában lévő és 26 franchise butikban vásároljon.

Peck - Az ínyencek paradicsoma Milánóban

Ha szereti a müncheni Dallmayr-t és a londoni Harrods élelmiszercsarnokokat, akkor a Peck-et is imádni fogja. A csemegeboltot 1883-ban alapította a prágai Franz Peck, aki sonkát és füstölt kolbászokat kínált, és hamarosan olaszosította keresztnevét "Francesco"-ra. A Via Spadari utcában, nem messze a dómtól, hatalmas a választék házi készítésű húsokból, pármai sonkából, bresaolából és culatellóból. A kézműves tészták és a fagylaltok a látványkonyhából származnak, és Peck évtizedek óta ugyanazokkal a beszállítókkal dolgozik együtt számos élelmiszer, például a sajtok esetében.

A borospincében a 3000 bor és szeszes ital nem hagy kívánnivalót maga után. Ha pedig nincs kedve főzni, a ház három éttermének egyikében olyan hagyományos milánói ételeket fogyaszthat, mint a sáfrányos rizottó és az ossobuco.

Via Monte Napoleone - Divat a legjobb formájában

A Via Sant'Andrea, Via della Spiga, Via Manzoni és délnyugaton a Via Monte Napoleone által határolt tér az, amit a bennfentesek aranyszínűnek, Quadrilatero d'Oro-nak neveznek. Az összes olasz divatmárka képviselteti magát itt zászlóshajó üzletekkel, az Armani, a Bottega Veneta, Ferretti és Missoni, valamint a Z mint Zegna. Természetesen ez nemzetközi konkurenciát is vonzott a Hermès, Ralph Lauren és Stella McCartney bemutatótermeivel.

Emellett a második világháború óta nemzetközi ékszerészek, cipő- és antikváriumok költöztek be a majdnem fél kilométer hosszú Via Monte Napoleone neoklasszikus palotáiba, ahol korábban a milánói arisztokrácia lakott. Tartson egy kis szünetet a vásárlásban az 1817-ből származó Pasticceria Cova-ban, az ország egyik legrégebbi kávéházában, ahol süteményeket és szendvicseket szolgálnak fel.

Teatro alla Scala - világhírű operaház

A Scala hírnevét Rossinitől Netrebkóig az operasztárok alapozták meg.

Az 1778-ban a L'Europa riconosciuta című operával megnyitott Scala klasszicista homlokzata mögött 2030 nézőnek kínál helyet. A világ legnagyobb zenés színházi nevei dolgoztak és dolgoznak itt, kezdve Gioachino Rossini és Giuseppe Verdi zeneszerzőktől, Arturo Toscanini és Daniel Barenboim karmestereken át olyan dívákig, mint Maria Callas és Anna Netrebko. 2002-ben a Teatro degli Arcimboldi egy második játszóhelyként nyílt meg a Pirelli-Bicocca egykori ipari komplexumában.

A 2004-ben befejezett főépület felújításáért Mario Botta építész volt a felelős. Az akusztikát és a színpadtechnikát a legmodernebb színvonalra emelték, de az eredeti belsőépítészet stílusát nagyrészt megőrizték.

A színházi múzeum az itt dolgozó művészeknek, zeneszerzőknek és táncosoknak állít emléket. Ha nem tud jegyet szerezni egy előadásra - a legjobb kilátás és akusztika állítólag a 19-es páholyban van -, akkor vigasztalódhat egy vezetett túrával, amely a díszlet- és jelmezkészítő műhelyekbe is elviszi.

Pinacoteca di Brera - Festmények a Brera negyedben

Olaszország egyik legjelentősebb galériája a barokk Palazzo di Brera épületében található, a milánói Képzőművészeti Akadémiával közösen. Fő fókusza a reneszánsz és barokk olasz festészet. A képviselt művészek között van Raffaello, Tiziano, Mantegna, Bellioni és Tintoretto, valamint olyan holland művészek, mint Rembrandt, Rubens és van Dyck. Emellett olyan futuristák is jelen vannak, mint Umberto Boccioni a "The City Rises" című festményével. További remekművek közé tartozik Caravaggio "Utolsó vacsora Emmausban" és Amedeo Modigliani "Enfant gras" című portréja.

A művészetkedvelők és a diákok a Via Madonnina és a Via Fiori Chiari közötti hagyományos Brera művésznegyedet töltik meg élettel. Az éttermekkel, bárokkal, fagylaltozókkal, divat-, régiség- és dizájnboltokkal teli tágas sétálóutca sok milánóit embert vonz a város más részeiből is.

Castello Sforzesco - Erőd a Parco Sempione parkban

A milánói vár főbejárata fölött magasodik a 70 méter magas Torre del Filarete, amelyet a hatalmas Sforza család címerei díszítenek. Ők és a nemesi Visconti család olyan műkincseket halmoztak fel, amelyeket több múzeumban is kiállítottak. A Museo d'Arte Antica az ókortól a reneszánszig mutatja be szobrokat, köztük a ravennai csatában elesett Gaston de Foix keresztes lovagot.

A Pinacoteca olyan olasz mestereket vonultat fel, mint Mantegna, Tiziano és Lotto, utóbbi egy fiatalember portréjával, aki egy Petrarca-versgyűjteményt tart a kezében. A Torre Falconiera Sala delle Asse mennyezeti freskói Leonardo da Vinci alkotásai. Egy külön terem Michelangelo utolsó művének, az 1553 és 1564 között készült befejezetlen Pietà Rondanininek van szentelve.

A Parco Sempione északnyugaton az erőddel szomszédos. Mivel Milánóban nincs sok zöldterület, nagyon népszerű a sétálás, a levegőzés és a pihenés. Számos kioszk kínál frissítőket. Giorgio de Chirico I Bagni Misteriosi című szürrealista szökőkútja a mellette lévő pázsiton két úszó, egy hattyú, egy ugródeszka és egy hal alakjával valóban kissé titokzatosnak tűnik.

Santa Maria delle Grazie - Leonardo utolsó vacsorája

A látogatók általában azért jönnek a domonkos kolostorba, hogy megcsodálják Leonardo da Vinci "Utolsó vacsora" című alkotását a refektóriumban, amelyen 1494 és 1497 között dolgozott. A négyszer kilenc méteres falfestményével, a "Cenacolo"-val a reneszánsz egyik mérföldkövét alkotta meg: helyesen adta vissza a terem perspektivikus mélységét, a fényt balról engedte beesni, és Jézus és a tanítványok a refektóriumba tekintettek. Thaddeus apostol döbbenten hátrál vissza Jézus kijelentése után: "Egyikőtök elárul engem", Bartolomaiosz az asztal bal szélén dühösen felpattan, Fülöp ártatlanságát hirdeti.

Kevesebb figyelmet szoktak szentelni Giovanni Donato Montorfano "Krisztus keresztre feszítése adományozókkal" című freskójának, amely Leonardo Utolsó vacsorájával szemben, a refektórium déli falán látható. Mivel a látogatók száma és a tartózkodás időtartama művédelmi okokból korlátozott, a jegyek korai lefoglalása szükséges.

Navigli - csatornák Milánó éjszakai negyedében

A milánói székesegyház építéséhez szükséges márványt az Alpokból hozták a Navigli nevű csatornákon, amelyek egészen az Adriai-tengerig húzódnak. A zsilipek építésében nem más, mint Leonardo da Vinci vett részt, akinek találmányai és modelljei a Museo nazionale della scienza e della tecnologia Leonardo da Vinci* múzeumban láthatók.

A Naviglio Grande* és a Naviglio Pavese körüli munkás- és kézműves negyed ma már szórakoztató negyed, éttermekkel, bárokkal, művészstúdiókkal és eredeti üzletekkel. A vízparton átalakított uszályokon éttermeket alakítottak ki. Kora estétől a barátok és családok itt találkoznak aperitivóra. Az emberek sétálgatnak, esznek és isznak egészen késő estig. Nyáron szabadtéri koncerteket tartanak. A testmozgásra vágyók élvezhetik a körülbelül 25 kilométer hosszú kerékpárutat, amely a csatornán vezet ki a városból nyugatra, Gaggianón keresztül Abbiategrassóba.

Armani / Silos - zseniális divat

2015-ben Giorgio Armani megnyitotta ezeket a bemutatótermeket kreációinak, hogy dokumentálja az akkor már 40 éves karrierjét. Mivel a divat ugyanolyan fontos a tervező számára, mint az élelmiszer, megtartotta a Silos nevet az egykori gabonaraktárnak. Az építészet egyszerűsége, geometrikus szerkezete és puritán díszítetlensége szintén megfelel az Armani esztétikai filozófiájának. A múzeum az Armani Sp.A. komplexumában található, az irodák, a stúdió és az Armani Színház között, ahol a divatbemutatókat tartják.

A kiállított modelleket maga Armani választotta ki. A legfinomabb anyagokat, szokatlan kombinációkat és finom szöveteket ötvözik, kézzel bonyolultan megtervezve. A vásárlók között van Nicole Kidman és Jodie Foster is. A kiállításon mintegy 400 ruhadarab és körülbelül 200 kiegészítő, például táskák, cipők és ékszerek láthatók. Négy emeleten terülnek el a mindennapi divat, az egzotikus, a színes és a fény részlegeken. Az Armani Privé kollekció egy személyre egyedileg tervezett ruhája akár 80 000 euróba is kerülhet. Ezen kívül vannak például divatfotó-kiállítások is.

Museo delle Culture - a Néprajzi Múzeum

Az újrahasznosított járműipari épületekből és egy David Chipperfield építész által tervezett központi új épületből álló komplexum Milánó város néprajzi és antropológiai gyűjteményeinek ad otthont. A MUDEC, az átalakított, kocka alakú régi épület földszintjén található a könyvtár, a restauráló műhelyek és a gyermekek és fiatalok számára kialakított múzeumpedagógiai területek. A hullámzó felső szinten található az állandó gyűjtemény és a különleges kiállítási termek. A nagy központi átriumot körülvevő, függönyszerűen ívelt üvegfelületek csak belülről mutatkoznak meg.

A világ minden tájáról származó mintegy 7000 kiállítási tárgyat nem földrajzi eredetük szerint rendezték el, hanem hat szekcióban tükrözik a gyűjtemény történetét. Ezek között van egy barokk Wunderkammer másolata, valamint egy terem, amelyben misszionáriusok és felfedezők által gyűjtött tárgyak találhatók. Egy másik rész a Távol-Keletről származó értékes textíliákat és az Amerikából származó prekolumbián szőtt árukat mutatja be a hagyományos milánói selyemkereskedelem hátterében.

Fondazione Prada - Kortárs Művészeti Múzeum

A Miuccia Prada által 1993-ban létrehozott alapítvány 12 000 négyzetméteren mutatja be a kortárs művészetet és kultúrát. 2015 óta a központtól délkeletre, egy egykori szeszfőzde épületeiben található, amelyet Rem Kolhaas építész három új épülettel bővített ki: Podium, Cinema és Torre. A 24 karátos aranyfóliával burkolt négyemeletes "szellemház" szemet gyönyörködtető; a gyűjtemény egy részét állandóan itt és a Torre-ban állítják ki.

Többek között Damien Hirst, Barnett Newman és Walter de Maria is képviselteti magát. Ezen kívül 1993 óta több mint 30 időszaki kiállítás és 24 egyéni kiállítás volt, például Louise Bourgeois, Dan Flavin és Laurie Anderson munkáiból. A fehér betonból és üvegből készült, 60 méter magas Torre (torony) kilenc emeletének magassága eléri a nyolc métert, ami elegendő hely a nagyméretű installációk számára is.

A Bar Luce-ban Wes Anderson rendező egy gyermekkori álmát valósította meg. A design és a hangulat tekintetében a tipikus milánói kávézók belső tereit vette alapul. A bútorok, a zenegép és a flipper az 1950-es és 60-as évek olasz popkultúrájának sikkét tükrözik, míg a faldíszek és az üvegtető a Galleria Vittorio Emanuele II-t idézik.

Bar Basso - egy Negroni Sbagliato italhoz

A koktélt 1919-ben találták fel a firenzei Café Casoniban, amikor a törzsvendég Negroni gróf túl könnyűnek találta az Americano-t, és a csapos a szódavizet ginnel helyettesítette. Az ital gyorsan népszerűvé vált. 1972-ben aztán a milánói Bar Basso egyik pincére véletlenül gin helyett pezsgőt kevert a Negroniba - ami a "sbagliato" (rossz) jelzőt kapta, de nagyon jól is fogyott.

1947-ben a hagyományos Bar Basso volt az első a városban, amely aperitifet kínált a környékbelieknek. Addig csak a luxusszállodák exkluzív bárjaiban voltak elérhetők. Ma az étlapon 500 ital szerepel, és néha újakkal bővül, mint például a "Mangia e Bevi" - mogyorófagylattal. Az italok között a bárban fogyasztott ételek, például egy klubszendvics vagy gnocchi segít enyhíteni az alkohol hatását.

Bosco Verticale - magas épületek tele fákkal

A Porta Garibaldi állomás közelében 2014 óta két zöld torony emelkedik. Stefano Boeri építész a Bosco Verticale, azaz a függőleges erdő ötletét Italo Calvino 1957-es "A báró a fák között" című könyvére vezette vissza. De vannak valódi modellek is, mint például a luccai Torre Guinigi, egy középkori családi torony, amelyet hét magyaltölgy koronáz. A 110 és 80 méter magas lakótornyok számos terasszal és erkéllyel rendelkeznek, amelyeken 90 tűlevelű és lombhullató fafaj, valamint 15 000 cserje és virágzó növény virágzik.

A botanikusok dekoratívan rendezték el a növényvilágot, és figyelembe vették a színek évszakok szerinti játékát is. Kertészek, akik daruval ereszkednek le a tornyokról, függőlegesen gondozzák az erdőt. Évente 30 tonna szén-dioxidot nyel el, ami a környéknek is jót tesz, ahol egyébként kevés a zöld növényzet. Egy átlagkereső azonban aligha engedheti meg magának, hogy a tornyokban lakjon.

Tartomány:Lombardia
Település:Milano
GPS: 45° 27′ 51.09948″, 9° 11′ 22.68456″

Még nem érkezett hozzászólás!