» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Pragser Wildsee (Lago di Braies ) Tirol egyik legszebb tava, 1496 m magasan fekszik. Festőien szép ahogy a hegy tükröződik a tó sötétzöld vízében.

A monda szerint a Braies-völgy környékét valaha vademberek lakták. A környező hegyek sok aranyat rejtettek, amelyet az emberek nagyon kedveltek a csillogása miatt. Időközben pásztorok érkeztek a völgybe állataikkal. A vademberek megmutatták aranyból készített ékszereiket, némelyek még nyakláncokat és gyűrűket is ajándékoztak nekik. A pásztorokat elvakította az arany ragyogása, és elkezdték lopkodni az aranytárgyakat. A vademberek ez nem tetszett, és forrást fakasztottak a völgyben. Ebből jött létre a Braies-tó, amely elzárta tőlük a pásztorokat, hogy ne tudjanak többé felmenni hozzájuk a hegyekbe és ellopni az aranyukat.A tó önmagában is megér egy kirándulást, kb. egy óra alatt lehet körbejárni. Kristálytiszta vizében a tavat körülölelő hegyek, különösen a Croda del Becco világos sziklafala tükröződik. Télen a lavinaveszély miatt gyakran lezárják a tavat övező gyalogutat, főképpen annak keleti, veszélyesebb oldalán. Ilyenkor a tó befagyott jegén sétálhatunk.

A Lago di Braies északi végében, a parkoló mellett áll Pragser Wildsee szálloda és étterem, a híres hegymászónő, Emma Hellenstainer hagyatéka. A hotel melletti Fájdalmas Szűz-kápolnát a Hellenstainer család építtetette, 1904. július 3-án szentelték fel.

A hotel egyébként 1899-ben épült, és a történelem egy gyászos fejezete fűződik hozzá. A második világháború utolsó heteiben Hitler a dachaui táborból ide hozatta túszként a 136 legnevesebb foglyot: többek között Leopold porosz herceget, a hesseni Fülöp herceget, Kurt Schuschnigg volt osztrák kancellárt, illetve Leon Blum francia miniszterelnököt is. A túszokat szerencsére 1945. május 5-én átadták az amerikai csapatoknak.

A szállodától indul az északnyugati irányba vezető 20-as turistaút, amelyről kissé letérve feljuthatunk a Kühwiesenkopfra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra.

Az igen frekventált 1-es turistaút dél felé vezet, ezen a tavat körbebástyázó hegycsúcsok közül a legmagasabbra, a Croda del Becco-ra érünk fel. Ez nehezebb, de nem különösebben veszélyes útvonal.

Tömegturizmus. 2018-ban csúcsnapokon akár 10 000 ember látogatta meg a Braies-tavat, a nyári hónapokban 1,2 millió látogatót számláltak. Ehhez képest maga Braies csak mintegy 650 lakosú.

Tartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:Prags
GPS: 46° 43′ 2.88156″, 12° 7′ 41.31084″

Még nem érkezett hozzászólás!