» Ausztria

» Ausztria » Tirol


Nauders (1394 m) gyönyörű hegyi környezetben Ausztria, Olaszország és Svájc határán fekszik.

A Hármashatár-kő 2180 m magasságban található, magaslati túraúton megközelíthető.

Summer-Card üdülési kártya ingyenesen kapható a partner szálláshelyeken. A kártyával ingyenes a belépés: Festung Nauders, Schloss Naudersberg, Freibad Pfunds, Badesee Ried, Freibad Prutz, Hallenbad Kaunertal. Egy alkalommal sétahajózás a Reschen-tavon.

FELVONÓ

Doppelsessellift Mutzkopf. Hegyállomás: 1812 m. Innen magaslati túraút vezet a Schwarzer Seehez (1717 m), amely természetvédelmi terület, továbbhaladva a Grüner Seehez jutunk (1836 m). Grünen See hegyitavat "Kis Kanadának" is nevezik a helyiek természeti szépségei miatt. A tóban fürdeni is lehet! Üzemidő: myájus vége-október eleje, 9.00-16.45. 

Gondelbahn Bergkastelbahn. Hegyállomáson játszótér (Nauderixland), víziélményvilág aranymosással és önkiszolgáló étterem (2.200 m). Gyönyörű kilátás Tirol legmagasabb csúcsára, az Ortlerra (3.905 m). A hegyállomás környéke és a játszóterek babakocsival járhatóak. Túrázási lehetőségek. Üzemidő: június közepe-október eleje, 9.00-16.40. 

VÁR és KASTÉLY

Festung Nauders (részletek)

Grenzfeste Altfinstermünz

Schloss Naudersberg

Az egykori naudersbergi udvari vár az olasz-osztrák-svájci határháromszögben trónol.

Nauders-től délre egy dombon áll a Naudersberg-kastély, amelyet a 12. században kezdtek építeni. A várat először 1325-ben említi egy oklevél. Az impozáns erődítmény, a délkeleti palota, a várkapu és a négyszögletes alaprajz ebből az időből származik. A következő évszázadok során Naudersberg várát folyamatosan bővítették és átalakították, de a mai napig megőrizte eredeti középkori szerkezetét.

Az épületegyüttes egészen a 20. századig állami tulajdonban maradt. 1330-tól a Naudersberg-kastélyt Landeck és a Reschen-hágó között fejedelmi udvarként használták, és egészen Tirol 1919-es felosztásáig fő- és vérbíróságként működött. A naudersbergi kastélyban a 17. századig a bírónak tirolinak kellett lennie és a rhaetoromán nyelvet kellett beszélnie: Nauders körül sok rhaetoromán élt, akik az elmúlt évszázadokban bizonyos különleges jogokat élveztek.

1980-ban Naudersberg a Köllemann család tulajdonába került, és helyreállították. Ma apartmanok, egy étterem és a kastélymúzeum található benne, amelyet egy vezetett túra keretében fedezhet fel. A naudersbergi kastélyban a rabok és bírák életét mutatják be lenyűgöző módon: Kiállításon láthatók a börtöncellák, eredeti kínzóeszközök, a varázsló Florian Scheibenstock varázslatai, a füstkonyha és a gótikus szalonok. A padláson vidéki és kézműves kiállítási tárgyak láthatók.

TÚRA

300 km jelölt túraút: panorámautak, témautak, régi csempészutak, vad szurdokok, napos alpesi mezők, természetvédelmi területek csábítanak túrázásra. A megfáradt kirándulók mindig betérhetnek pihenőre a hangulatos hüttékbe és alpesi gazdaságokba.

KERÉKPÁR

Itt található az Alpok egyik legnagyobb bike-arénája. 2.200 km kerékpárút. Kerékpártúrák tehetők a Reschensee körül és a "Via Claudia Augusta" bicikliúton.

OUTDOOR-élmények

Canyonig, rafting

Sziklamászás: mászókert a Nauders erődítmény (Festung Nauders) mellett.

Nordic Walking

Nyáron gyerekprogramokon vehetnek részt a gyerekek. Nauders kabalafigurája: Nauderix manó.

KIRÁNDULÁS A KÖRNYÉKEN

Tiroler Oberland, Ried és Fendels (részletek)

Stilfser Joch hágó (50 km)

Kaunertal (részletek)

Kirándulás Svájcban

Samnaun vámmentes terület (25 km) (részletek)

Oberengadin (80 km)

Kirándulás Olaszországban

Reschen-tó (részletek)

Vinschgau (részletek)

Meran (80 km) ( részletek)

Tartomány:Tirol
Település:Nauders
Cím:6543 Nauders
GPS: 46° 53′ 19.76172″, 10° 30′ 0.72684″
Honlap: http://www.nauders.info