» Belgium

» Belgium » Nyugat-Flandria » Flandria

A belga tengerpart három népszerű városa


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A belga tengerpart három népszerű városa: Oostende, Knokke-Heist, Blankenberge.

Oostende

"La reine des plages", "A strandok királynője" volt egykor a belga tengerparti üdülőhely neve.

A 19. század végén a hétköznapok megtestesítőjének számított, Brighton riválisának, II. Leopold belga király itt tartott udvart, és itt fektette be azt a pénzt, amelyet kegyetlenül kipréselt a kongói magánkolóniából. Hitler hatalomátvétele után Oostende olyan írók menedéke lett, mint Stefan Zweig, Joseph Roth és Ernst Toller.

A Zeedijk sétány a Királyi Galériákhoz vezet. A nem sokkal 1900 után épült oszlopcsarnok egykor a nemeseket védte a széltől és az időjárástól és lehetővé tette számukra, hogy eljussanak a versenypályára. Az 1883-ban megnyitott Wellingtoni Hippodromoban júliusban és augusztusban a lovak ismét versenyeznek a műemlék jellegű lelátók előtt. 

Nyaranta óriás homokszobrokból nyílik kiállítás a belga tengerparton, Oostende-ben.

A szobrok elkészítéséhez használt több ezer tonna homokot nem a strandról gyűjtik össze, hanem külön erre a célra szállították oda 240 kamionnal az ország keleti feléből, az Ardennek homokbányáiból.

A Sand Magic fesztivál homokszobrai ellenállnak a tengerpart gyakran erősen szeles és esős időjárásának.

A Sand Magic, a világ legnagyobb homokszobor-fesztiválját, a Guinness 2010-ben vette fel a rekordokat rögzítő könyvébe.

Ensor Experience Center, Oostende © Nick Decombel, VISIT OOSTENDE

Oostende büszkesége, James Ensor festő. A szürrealizmus előfutárának tartott, sokoldalú Ensor - festő, grafikus, író és komponista (1860-1949) egész életét a tengerparti belga városban töltötte. Az újkori németalföldi festészet meghatározói közé sorolt művész a Húszak néven ismert csoport egyik alapítója volt. Legtöbb képén torz belső valóságot ábrázolt az expresszionizmus alapjának tekintett módon, kedvenc témái a csontvázak, maszkok, karneválok voltak. Legismertebb alkotásai a Krisztus bevonulása Brüsszelbe, a Csontvázak vitája egy akasztott ember előtt és az Önarckép maszkokkal. Híresek metszetei is, kivált A katedrális, a Fantasztikus bál és A halál az emberek nyomában.

Kikötőfesztivál

Nyár elején Oostende kikötővárosa a tengeri örökségét ünnepli: az Oostende voor Anker fesztiválon a látogatók több mint 150 történelmi hajót csodálhatnak meg. A kis laposfenekű csónakoktól a funkcionális révkalauzokig és a hatalmas három- és négyárbocos hajókig mindenféle típusú vízi jármű kiköt a rakparton. A szárazföldön vendéglősök, művészek és kézművesek gazdagítják a fesztivált, akik bemutatót tartanak tudásukból. A megfelelő háttérzenét különböző országokból érkező shanty-kórusok és népzenei együttesek szolgáltatják.

A családbarát fesztiválprogram naponta 10 órakor kezdődik és este ér véget. A belépés ingyenes. 

Knokke-Heist

A belga tengerpart legelőkelőbb üdülőhelye.

Knokke-Heist rendszeresen fogad számos prominens politikai és üzleti vendéget. A villák mellett az utazók elegáns üzleteket és kitűnő éttermeket is találnak.

A közvetlenül a holland határon fekvő tengerparti város kifinomult, mégis közel van a természethez.

Művészeti galériák sokasága invitál böngészésre. Emellett a Knokke-Heist-i vendégek a tipikus északi-tengeri idillt is megtapasztalhatják: a "Het Zwin" természetvédelmi terület nem sokkal a város mögött kezdődik - tökéletes hely sétákhoz, kerékpártúrákhoz és madármegfigyeléshez.

Blankenberge

A strand közelében található vasútállomás közvetlen összeköttetést biztosít Brüsszellel.

A Kusttrammal, a világ leghosszabb villamosvonalával a belga tengerpart minden pontja elérhető.

A homokos tengerparton kívül egyedülálló építményt is találunk: egy 350 méter hosszú, 1933-ban épült art-deco mólót, a Belgium Pier-t.

Minden évben júniustól augusztusig a Homokszobor Fesztivál kerül megrendezésre a Blankenberge strandon.

Az első világháború előtt Blankenberge exkluzív üdülőhely volt, ahová gyakran jártak királyi családok. Ferenc Ferdinánd osztrák főherceg és felesége, Sophie, Hohenberg hercegnője, valamint húga, Erzsébet Amália osztrák főhercegnő és férje, Aloys liechtensteini herceg, valamint unokahúga, Marie Valerie osztrák főhercegnő rendszeresen Blankenberge-ben nyaraltak. A Grand Hotel des Bains et des Families egy külön szárnyában szálltak meg. A főherceg élvezte a Wenduine-i sétákat, és naponta részt vett a Szent Rókus-templomban tartott istentiszteleten. A főherceg és felesége azt tervezték, hogy az 1914-es szarajevói nyári vakáció előtti utolsó hivatalos elfoglaltságuk után ismét Blankenberge-be utaznak.

Itt lakott Kéthly Anna, a Szociáldemokrata Párt vezetője az 1956-os forradalom idején, a Magyarország második női országgyűlési képviselője.

Tartomány:Nyugat-Flandria
Cím:Oostende
GPS: 51° 12′ 54.31752″, 2° 53′ 53.43144″
Honlap: https://www.visitoostende.be/en

Még nem érkezett hozzászólás!