» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 700 éves vár a dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővára.

Fehérkő vára, más néven kereki Katonavár vagy Kupavár, a falu határában található várrom. 

A középkorban Kerekin keresztül vezetett az egyik legfontosabb kereskedelmi és hadászati útvonal Szlavónia felé. Ennek védelmére épült a Leveles erdő északi oldalából kiugró 283 méter magas, löszös, agyagos dombon Fehérkő vára.

A vár valószínűleg a 14. század első harmadában épült.

Első ismert várnagya Czikó kapitány volt, akit egy 1336-os oklevélben említenek meg. Luxemburgi Zsigmond Marczali Miklós temesi ispánnak és rokonainak adományozta az erősséget, de Marczali 1402-ben, több főúrral együtt, fellázadt Zsigmond ellen. A lázadást leverték, Kereki várát is harcok árán foglalták el. A falak megsérültek, ezért 1408 körül ki kellett javítani. Marczali Miklóshoz került vissza a vár, mivel kegyelmet kapott az uralkodótól. 

A 15. század második felében Enyingi Török Péter, majd Báthory István országbíró birtokában volt. 1494-ben ostromolta a várat Miksa császár. Ezután évekig üresen állt. 

1544-ben az akkor már korszerűtlen várat a magyar katonaság robbantotta fel, nehogy török kézre kerüljön. 

1598-ban a tihanyi vár tartozékaként írták össze. A 17. század közepén a Perneszi család birtoka, későbbi tulajdonosa Babocsai Ferencné. A 18. század–19. században köveit, tégláit széthordták, és részben belőle építették 1830-ban az új kereki templomot, és a közelében egy vadászkastélyt is. Ez a kastély a második világháborúban elpusztult. 

Az erdővel körülvett magaslaton álló várat mély árok és meredek sánc öleli körbe, ezért 2022-ben biztonságos fa járdát építettek mellé, amelynek része egy kilátóterasz is, amelyről lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra és a Kőröshegyi völgyhídra.

Szintén megújult a 700 éves Fehérkőhöz vezető túraútvonal. A dombtetőre szép erdőben vezető út nem túl hosszú, de vannak meredek szakaszai is, melyek esős időben csúszóssá válhatnak. Szerencsére a legnehezebb pontokon korlát segíti a kapaszkodást, és két padon is megpihenhetünk menet közben.

A vár egész évben szabadon és ingyenesen látogatható.

2023-ban átadásra került egy új látogatóközpont elsődlegesen Fehérkő várának történetét bemutatva, illetve a Kőröshegyi völgyhídtól a látogatóközpontig kerékpárút került kiépítésre. 

Tartomány:Somogy
Cím:Kereki
GPS: 46° 47′ 14.11458″, 17° 54′ 23.77858″

Még nem érkezett hozzászólás!