» Magyarország

» Magyarország »


Lombkorona-ösvények Magyarországon.

MAKÓ

A makói lombkorona-sétány tanösvénye 191 méter hosszú, és 9 méter magasan helyezkedik el. A hagyma alakú tornyokkal díszített építmény összesen tizennyolc, eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll, különböző pihenőkkel tarkítva, és a Maros élővilágát bemutató információs táblákkal felszerelve. A 18 méter magas toronyról egy csőcsúszdában lehet lesiklani. A tanösvény látogatása ingyenes, de a csúszásért fizeni kell.

KASZÓ

Mintegy 10 méter magasan mutatja be a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő élővilágát a lombkorona-tanösvény Kaszón. A 200 köbméter faanyag felhasználásával készült 124 méter hosszú hídszerkezet a település központjától mintegy 450 méterre található.

A tájba illő tanösvénybe pihenőket, a látogatók izgalmát növelő függőhídelemet, valamint egy "láthatatlan lest" is beépítettek, ahonnan a vadakat lehet megfigyelni. Az ismeretterjesztést a fel- és lejárókon, a sétányon és a
pihenőhelyeken elhelyezett interaktív táblák segítik. Ezek mellett különlegessége abban rejlik, hogy 4 különböző tanösvényt köt össze: a Lombkorona Tanösvényt, az Öregerdő Tanösvényt, a Fafaj- és vadismereti Tanösvényt és az Erdőkerülő Tanösvényt. Ezek mind ingyenesen látogathatók.

SÁS-VÖLGY

A Mecsek és egyben a Dél-Dunántúl első, fák koronája között haladó tanösvényét nem a mérete határozza meg, hanem az olyan ötletek, mint az odú- és fészektanoda, ahol a gyerekek a méretükre kialakított cinke- és denevérodúba is bemászhatnak, vagy kipróbálhatják azt is, hogy milyen érzés egy gólyafészekben ücsörögni. Érdekessége még az ingyenesen bejárható ösvénynek, hogy 50 méter hosszú, és csak pár méterre emelkedik el a földtől. A Mecsekben nőtt tölgyfákból és égerekből építették. 

GYOMAENDRŐD

A gyomaendrődi sétány egy, egy kilométernél is hosszabb tanösvény, amelynek közelében egy 15 méter magas kilátóra is felmászhatunk, üveg kilépőjére pedig még a mérsékelt tériszonyos túrázók is felmerészkedhetnek. Az Erzsébet Liget tanösvényre belépődíjat kell fizetni azért, hogy a látogatók a földön, a vízen és levegőben is barangolhassanak egy kicsit.

A túrát célszerű a Hantoskerti-holtágon, a Sóhajok hídjánál kezdeni, ami egy fahíd a gyalogosok és kerékpárosok számára. A tanösvény aztán a vízen folytatódik, ahol a Hantoskerti-holtágon csónakázva lehet megismerni annak élővilágát.

IPOLYTARNÓC

Északon, a szlovák határnál található Ipolytarnóci Lombkorona tanösvény az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontban. 150 méter hosszú és 8-10 méter magasba emelkedik, vannak olyan részei, amiket csak hevederrel lehet végigjárni.

A fák lombjai között végigfutó sétány lehetőségeket kínál a terület természeti értékeinek felfedezésére. A park érdekessége, hogy nem csak a lombkorona-tanösvény, hanem több geológiai ösvény, vezetett túra, játszótér és 4D mozi is várja a látogatókat.

GERECSE

Süttő és Tardos községek határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben, egy korábbi kőfejtő területén található a lombkorona-tanösvény.

Az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő kör alakú, 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. Legnagyobb magassága 11 méter, fémszerkezete vörös színű festést kapott a közelben elhelyezkedő Vöröshíd kirándulóhely neve után.

A tanösvényen kihelyezett tájékoztató táblák segítenek megismerni az erdőt látogatóknak a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát, betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába. Az ingyenesen látogatható sétány gyalogosan, valamint kerekesszékkel is bejárható.

JELI ARBORÉTUM

A Jeli Arborétum lombkoronasétányát 2019 májusában adták át. Magasága 10 méter, hosszúsága pedig 130 méter. A Jeli Varázskertben, vagyis az óriások erdejében megépült sétányhoz többek között tartozik egy kanyargós csúszda és egy akadálymentesített völgyhíd is, amelyen kerekesszékkel és babakocsival is lehet közlekedni. 

A Jeli Arborétum általában március 31-től nyit ki a látogatók előtt. A sétány is ekkortól járható be és az ára benne van a belépődíjban. A csúszda csak vezetett túrák alkalmával használható, amiket májusban szoktak tartani.

LENGYEL-ANNAFÜRDŐ

A fővárostól 200 kilométerre, a Tolnai-hegyhát déli részén fekvő Lengyel-Annafürdőnél már állt egy Rétisasfészek nevű kilátó, amely mellé épült egy 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú lombkoronaösvény is.

Az építmény legmagasabb pontja kilenc méter, így senkinek sem kell tartani a szédítő magasságtól, de valójában nem is erre, hanem a domborzati viszonyok kreatív kihasználására érdemes figyelni. Itt például egy szurdok áthidalásával mutatják be egészen más szemszögből a természetet. A lombkoronasétány ingyenesen látogatható.

PANNONHALMA

Pannonhalmán, a monostort övező parkerdőben először a Boldog Mór kilátót húzták fel, majd amellé épült 2015-ben egy szép tanösvény, hogy a projektet 2018 márciusában lekerekítse egy különleges formájú és gyönyörű helyre épített lombkoronasétány.

A kerekesszékkel és babakocsival is bejárható ösvény fém kerete és fa borítása egy halat formáz. A kilátópontként is üzemelő tanösvény körülbelül 14 méter magasan húzódik a fák lombkoronái körül és nagyjából 80 méter hosszan alakítja ki a hal formát. A kilátó ingyenesen látogatható, parkolni pedig a Gyógynövénykertnél lehet, amit szintén érdemes megnézni.

KARCAG

AKarcagi Parkerdőben létrehozott lombkorona sétány és tanösvény egész évben ingyenesen látogatható. A karcagi építmény bejárható teljes hossza 314 méter, a fa járószerkezet hossza 234 méter.

A sétány különlegességét az adja, hogy a fátlan Hortobágy szélén, mintegy oázisként jelenik meg egy parkerdőben.

DESEDA-TÓ

A Deseda-tó körüli fejlesztések révén létesült egy kilátó, kialakították a tó körüli kerékpárutat. Felépült a Fekete István Látogatóközpont és a hozzá kapcsolódó madármegfigyelő, a szitakötőház, a teknősles és a madárkifutó. Csónak- és hajókikötő, vízi játszótér is készült, valamint ökoturisztikai gyalogút létesült 14 kilométer hosszúságban. Erdei lombkoronasétányt és madármegfigyelőt is kialakítottak.

Nagykörű

Lombkoronasétány épül nyolc méter magasan a nagykörűi Tisza-parton, a tervek szerint 2021 októberére készül el.

A mintegy négyszáz méter hosszú lombkoronasétány a gáttöltés és a kishajókikötő között épül az ártéri erdőben nyolc méter magasan, így a Tisza ingadozó vízállása nem befolyásolja majd a nyitvatartást. Étterem is létesül és lefedik a szabadtéri színpadot.

További terveik között szerepel játszótér, szabadtéri társasjátékpark, csillagvizsgáló és egy egyszerűbb kalandpark kialakítása is.

NORMAFA, BUDAPEST

A természetvédelmi oktatást fókuszba helyező, és a volt hotel területén kanyargó lombkorona-ösvény épül a Normafán.

Az önkormányzat és a tervezők szándéka, hogy az egyszerre maximum 150 látogatót befogadó lombkorona-tanösvény úgy mutassa be a Normafa természeti értékeit, hogy megóvja az ősfás részeket, és ne fokozza a Normafa terhelését az egyébként is forgalmas időszakokban. A cél egy szabályozható befogadóképességű tanösvény kialakítása, amely például a csendesebb hétköznapok látogatását lendíti fel csökkentett jegyárakkal.

Az új tanösvény a lejtős talajszintről indulna és a fák lombjai között bukkanhat ki, ahonnan csodás kilátás nyílik majd Budapestre. Az elbontott Sport Hotel területén rétet, kávézót, WC-t és egy parkos pihenőt is kialakítanának.

Hévíz

2021-ben átadásra került a 2,5 km hosszan kígyózó Tavirózsa tanösvény és a hozzá kapcsolódó, 15 méteres magasságban, a fák lombjai közt futó lombkoronasétány és egy lombkoronakilátó is. Az újdonságok mellett találunk még pallóösvényt, akadálymentes erdei útvonalat és fahidat is.

GPS: 47° 9′ 40.16898″, 19° 8′ 6.62903″