» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Bodrog-parti Sárospatak a Zemplén vadregényes közepén fekszik, ráadásul az egyik legpatinásabb borvidéken. A híres Rákóczi-vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne.

LÁTNIVALÓK SÁROSPATAKON

Rákóczi-vár

A vár falai között tartották az utolsó kuruc országgyűlést, ahol először szabadították fel a jobbágyokat. 

Az épületek sok átalakításon estek át a vezérlő fejedelem kora óta, de a Vörös-torony monumentális falai, a Lórántffy-loggia és a belső udvar gyönyörű formavilága ma is megkapó.

A fontos részletek közé tartozik az északkeleti sarokbástyán látható Sub Rosa erkély is, amely inkább egy, a síkból kiugró, kis kerek toronyszoba. Nevét arról a festett rózsa szimbólumról kapta, amely kupolás mennyezetének közepén látható. A latin sub rosa kifejezés egyrészt azt jelenti, hogy „a rózsa alatt", de azt is, hogy „titokban". És valóban, a krónikák szerint itt, a sárospataki várban tartották titkos találkozóikat a Wesselényi-összeesküvés résztvevői. 

Sárospataki Református Kollégium

A Sárospataki Református Kollégiumot még 1531-ben alapított ugyanaz a Perényi Péter, akinek a vár építését is köszönhetjük. A híres iskolának híres tanítványai is voltak, többek között Gárdonyi Géza és Móricz Zsigmond, de itt tanult a későbbi forradalmár-szabadságharcos Kossuth Lajos is. A dísztermet Pollack Mihály tervezte.

A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtára

A kollégiumi könyvtár története egyidős az iskolával, feltehetően az 1520-as esztendők második felében, a lutheránus iskola indulásával kezdődött, elsődleges rendeltetése a lelkipásztorok képzése volt. 1658 után a könyvállomány kiegészült a Rákóczi-család könyvtárával. A II. világháború végén mintegy másfélezer művet tartalmazó pataki gyűjteményt vittek a Szovjetunióba az orosz csapatok, aminek 3/4 részét a magyar állam 2006-ban visszavásárolta, így azok 61 év után visszatérhettek eredeti helyükre a Nagykönyvtárba. A Kollégium Tudományos Gyűjteményének része napjainkban a Nagykönyvtár, a Levéltár, az Adattár és a Múzeum.

Gyógyfürdő

1959-ben találtak rá a 38˚C-os termálvízre, melyre az egész fürdő épült. A víz gyógyhatású: javasolják izületi és érrendszeri megbetegedések utókezelésére, de a nőgyógyászati panaszokat is enyhíti. A fürdőben ma hat medence van, az úszómedencétől a gyerekmedencén át a termálvizes medencéig, plusz három éve már az izzasztó/lazító szaunavilág is üzemel.

LÁTNIVALÓK SÁROSPATAK KÖRNYÉKÉN

Tokaji Borvidék

A Bodrog partján fekvő Sárospatak, 26 másik településsel együtt a Tokaji borvidéken található.

A városban és annak környékén több pincészetben is lehet bort kóstolni.

A Rákócz-vár parkja alatt, vagyis a föld gyomrában fut a körülbelül egy kilométer hosszú, 16. században épült Rákóczi pince, amely az egyik legnagyobb a környéken. 

Sárospataktól alig három kilométerre egy másik nagyszerű látnivaló is akad, a Hercegkúti pincesor. Nem véletlen, hogy az ország legszebb pincefalvait a borkészítést igencsak preferáló, takaros és szorgalmas sváboknak köszönhetjük. Nem volt ez itt se másképp, gomboshegyi és kőporosi pincesorok lapos, sátortetős épületei szabályos rendben sorakoznak egymás felett négy sorban, a mintegy 195 házikó 10–40 méter mély pincéket rejt. A Kálvária-domb és környéke is megér egy kitérőt, de ne maradjon ki egy borkóstoló és egy kiadós sváb paraszttál sem.

Megyer-hegyi tengerszem

Kevesebb mint 6 kilométerre található a várostól.

Megyer-hegyi kilátó

A 18 m magas Megyer-hegyi kilátó tetejére 65 lépcsőfok vezet fel bennünket, ahol a lombkoronák fölött elnézve szemünk elé tárul a Zempléni-hegység természetvédelmi területeire, a Keleti-Kárpátokra, a Sátoros- és Tokaji-hegyekre, Füzér várára, valamint a Bodrogközre nyíló felejthetetlen kilátás. 

Honfoglalás Kori Látogatóközpont

Karosra 20 perc alatt át lehet érni autóval Sárospatakról. A majdnem a szlovák határon fekvő település határában a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás korabeli lelőhelye van. A Honfoglalás Kori Látogatóközpontban több kiállítást is meg lehet nézni, az eredeti tárgyak mellett pedig érintőképernyős megoldások, hangok, filmek animációk hozzák közelebb a régmúltat.

Tolcsvai Szirmay-Waldbott kastély

Sárospataktól csak bő negyedórányi útra találjuk Tolcsvát – és a Tolcsvai Szirmay-Waldbott kastélyt, amelyet néhány évvel ezelőtt gyönyörűen felújítottak. A klasszicista épület legfontosabb és legértékesebb helyiségei a könyvtár és a férfi szalon. A főúri lakhelyet „guide myself", vagyis okostelefonra letölthető szolgáltatással, vagy idegenvezetővel is be lehet bejárni. Tolcsván nem ez az egyetlen nemesi rezidencia, hat egykori főúri kúria is van a településen.

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Sárospatak
Cím:Rákóczi-vár
GPS: 48° 18′ 56.11446″, 21° 34′ 8.05674″

Még nem érkezett hozzászólás!