» Magyarország

» Magyarország » Pest » Dunakanyar


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:Szerb Egyházi Múzeum

A múzeum az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületében található. A múzeum állandó kiállítása a magyarországi szerb egyházművészetet mutatja be, különös tekintettel azokra a 18. századi alkotásokra, amelyek az egyetemes szerb és ortodox egyházművészet fejlődésének is kiemelten fontos darabjai.

A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga. Közel négyszáz műtárgy - ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai -, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg a tárlaton.

A gyűjtemény felöleli a 13. századtól a 19. század végéig tartó időszakot, és az egyik legjelentősebb hazai ortodox gyűjtemény. Az állandó kiállítás mellett az új rendezvény- és kiállítótér időszaki kiállítások és más rendezvények befogadására is alkalmas, többfunkciós épület, multimédiás központtal.

Fő téren álló pestiskereszt

Egy 18. századi városi legenda szerint a Fő téren álló pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egyetlen áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.

Tartomány:Pest
Cím:Szentendre
GPS: 47° 40′ 3.93816″, 19° 4′ 33.76812″

Még nem érkezett hozzászólás!