» Piggyland

» Piggyland » Spanyolország » Spanyolország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A spanyol La Albercában minden év júniusától a következő év januárjáig, Szent Antal napjáig egy különleges malac örvend tiszteletnek (El Marrano de San Antón).

A portugál határhoz közeli La Alberca pontosan olyan, mint a többi hasonló, középkori utcákkal tagolt kisváros. Minden év június 13-án azonban egy gondosan kiválasztott malacot engednek ki az utcákra, és nagyon vigyázzák minden lépését. Az állat szabadon járhat a középkori település utcáin, és a helyiek is lelkesen köszöntik, etetik, gondozzák a szabadon kószáló malacot, ezen felül még az autósoknak is tekintettel kell lenniük rá.

Ez azonban csak Szent Antal napjáig, azaz január 17-éig tart, amikor egy középkori hagyomány keretében rituálisan levágják az állatot. A múltban a feláldozott malac húsát egy rászoruló helyi család kapta meg, ám az idők változnak: most egy hatalmas tombolán sorsolják ki a nyertest. A jegyekből szerzett bevétel pedig a helyi templomot gyarapítja.

Szent Antal malacának hagyománya a helyiek emlékezete szerint az idők kezdete óta jelen van a városkában, ezt jelzi a templom előtt álló középkori gránit kőmalac is. A hagyomány mára persze jövedelmező idegenforgalmi látványossággá vált, az állatot pedig a környék legnagyobb vállalata, az egyik legnagyobb spanyol húsexportőrnek számító cég, a különleges és tradicionális sonkáiról híressé vált Jamon Iberico választja ki.

A spanyol hagyomány szerint Szent Antal a malacok, a háziállatok és a kedvtelésből tartott apróbb jószágok védőszentje is.

Tartomány:Spanyolország
Cím:La Alberca
GPS: 40° 28′ 58.845″, -6° 7′ 15.21336″

Még nem érkezett hozzászólás!