Megnyitotta termeit a látogatók előtt Rómában a Farnese palota

2011. február 19.

print MTI

Megnyitotta termeit a látogatók előtt Rómában a Farnese palota

A Palazzo Farnese, Róma egyik legpompásabb reneszánsz épülete megnyitotta termeit a látogatók előtt.

A Palazzo Farnese, Róma egyik legpompásabb reneszánsz épülete - amelyben 2035-ig Franciaország nagykövetsége működik -tavaly év végén nyitotta meg termeit a látogatók előtt. Négy hónapon át, április 27-ig bárki megtekintheti a palotát és a nyitva tartás idejére az épületbe visszakerült, eredetileg a Farnesi gyűjteményhez tartozó műremekek sokaságát, szám szerint mintegy kétszázat.

A mostani ritka alkalomra az évszázadok alatt sok széthordott festményt, rajzot, szobrot és más műtárgyat szállítottak vissza az Örök Város történelmi központjában, a Campo di Fiori (és nem mellesleg a Római Magyar Akadémiának otthont adó Falconieri-palota) közvetlen közelében, a Tiberis partján álló épületbe.

A palota építése Alessandro Farnese kardinális megbízása alapján 1517-ben kezdődött el és 1546-ban fejeződött be. Többek között Michelangelo is dolgozott rajta. Az épület udvarán a Gitáros Apolló fogadja a látogatókat. A 4 tonnás márvány szobrot Nápolyból szállították a mostani alkalomra Rómába. A nápolyi múzeum, az olasz köztársasági elnökség és a franciaországi Chambord-palota pompás szőnyegeket kölcsönzött a kiállításra, korábban ezek is a Farnese kincsei közé tartoztak. A párizsi Louvre pedig Annibale Caracci rajzait küldte el.

A kiállítás egyik vonzereje a leghíresebb Farnese, III. Pál pápa portréja.

A ritkán látható műtárgyaknál is nagyobb felfedezés a látogatók számára maga a palota. Lélegzetelállító az Annibale Caracci galéria szépsége: a festő 1597 és 1608 között készítette el a barokk művészet remekei közé tartozó, az istenek szerelmét ábrázoló freskókat.

A palota másik büszkesége a díszterem, amelynek kazettás mennyezetét és Francesco Salviati alkotta freskóit – amelyek alatt a nagykövet dolgozik - ezúttal a kiállítás látogatói is megtekinthetik.

A Farnese család palotája egy házasság révén került 1734-ben a nápolyi Bourbonok birtokába, akik az ott lévő műkincsek javát Nápolyba szállították. Az épületet hosszú időn át bérbe adták a francia nagykövetségnek, majd 1911-ben a francia állam megvásárolta. 1936-ban Olaszország visszavásárolta, de ugyanakkor 99 évre ismét bérbe adta a francia diplomáciai képviseletnek.

(Címlapfotó: wikipedia/Peter1936F)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play