Szőke medve az olasz hegyekben

2011. június 23.

print

Szőke medve az olasz hegyekben

Szőke medvét rögzítettek az észak-olasz Trentino erdőiben felállított kamerák.

Szőke medvét rögzítettek az észak-olasz Trentino erdőiben felállított kamerák.
Már rajongói tábora is van annak a medvének, amelyet a Trento közeli Dolomitokon vettek fel az itt működő kamerák. A legelső szőke bundájú medve Olaszországban, akit természetes környezetében láttak meg. (A barna medvék bundája nyáron az erős nap hatására kivilágosodik.)
A világos bundájú, fiatal hím az olaszországi medvenépesség szakértői szerint annak a csoportnak a leszármazottja, melynek tagjait a kilencvenes években költöztették át Szlovéniából a szomszédos olasz hegyekbe. A három hím és hét nőstény szlovén barnamedvének az volt a feladata, hogy újraélessze a kihalt olasz medvenépességet, és úgy tűnik, munkájukat jól végezték. A barnamedve népesség szaporítása jó ütemben halad Olaszországban. Egyedül a Vida nevű nőstény medve mondott nemet, és többször is haza szökött bocsaival Szlovéniába.
A trentinói Stelvio természetvédelmi parkban a kirándulók az utóbbi hetekben két medvét is megpillantottak, a 2010-ben indított, négy évre tervezett Life Arctos medveszaporítási program tagjait. A szőke medvét egy hátvakaró fánál sikerült lencsevégre kapni. A szakemberek megfigyelték, melyek azok a fatörzsek, melyekhez a medvék előszeretettel dörzsölik prémes hátukat. (A medvék nemzedékeken keresztül ugyanazokat a fákat használják hátvakarásra, amely a felnőtt hím medvék közötti kommunikáció egyik módja, miközben keresik a fogamzóképes nőstényeket.) Ilyen vakarófáknál állították fel a szakemberek a kamerákat. A fatörzs hasznos információkkal szolgál az állatok szagáról, hátrahagyott szőrükön DNS-vizsgálatot is végeznek.
Az olasz sajtó azonnal arra figyelmeztetett, hiába aranyosak, a medvéket nem szabad megközelíteni, etetni. Ha medvét látunk, a legjobb az, ha mozdulatlanok maradunk és a lehető legtávolabbról csodáljuk őket - tanácsolta a Corriere della Sera napilap.

(MTI)
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play