A párizsi Diadalív gyönyörű átváltozása: ezüstkék csomagolást kap

2021. június 21.

print Hetedhétország.hu

A párizsi Diadalív gyönyörű átváltozása: ezüstkék csomagolást kap

Christo csomagolóművész legújabb álma megvalósul: szeptember 18-tól ezüstkék polipropilénbe burkolják a Diadalívet. A munkálatok július 4-e után kezdődnek, és körülbelül két hónapon keresztül folynak majd, lehetővé téve az emberek számára, hogy Diadalív átváltozását megfigyelhessék.





Hatvan évvel ezelőtt született meg az európai és a világ művészeti élet egyik legjelentősebb alkotójának terve, a L'Arc de Triomphe (Wrapped) projekt, amely Párizs egyik legikonikusabb műemlékének becsomagolását jelenti.

És most ez az álom megvalósul. 2021. szeptember 18. és október 3. között Christo  Javacheff művész posztumusz munkássága az emberek szeme elé tárul.

A Diadalívet 25 000 négyzetméter kék-ezüst polipropilén anyaggal és 7000 méter vörös kötéllel csomagolják be.

Christo New Yorkban 2019-ben @Wolfgang Volz/Christo and Jeanne-Claude Foundation

Egy rendkívüli projekt, amely Franciaország egyik legbonyolultabb időszakát, az egészségügyi vészhelyzetet követően valósul meg, és amely az újjászületés jelét jelenti Párizs számára, amely mindig is részt vett a művészet és a kultúra fejlesztésében és megőrzésében.

Az újrahasznosítható anyagokkal borított Diadalív élő tárgyként jelenik meg a szemlélők előtt, amely a szél hatására megelevenedik, és megvilágítja a környéket, amikor a napsugarak visszaverődnek a felületén.

1961-ben Christo és felesége, Jean-Claude, három évvel azután, hogy Párizsban találkoztak, a város műemlékeinek, köztük a Diadalívnek a becsomagolásán kezdtek el gondolkodni. A következő évben a bolgár származású, amerikai állampolgárrá vált művész elkészítette az első fotómontázst, amelyen a Foch sugárútról nézve a beburkolt emlékművet láthatjuk. 1988-ban kollázst készített, és 2017-ben újra elővette ezt az ötletet, hogy továbbfejlessze a projektet.

Végül 2019-ben Christo kapta meg az engedélyt, hogy elkészíthesse művét: akkor úgy tervezte, ez lesz az utolsó alkotása, mielőtt meghalna. A sok évvel korábban született projekt, halála után most megvalósul. A munkálatok július 4-e után kezdődnek, és körülbelül két hónapon keresztül folynak, közben az emberek megfigyelhetik az új Diadalív születését.

Pont Neuf becsomagolva 1985-ben @flickr/Oméga

A csomagolás valójában nem újdonság Christo pályafutásában. Feleségével, Jeanne-Claude Denat de Guillebon-nal, akivel a leghíresebb Land Art duót alkották, 1985-ben látványosan és felejthetetlenül becsomagolta a Szajna-parti Pont Neuf-ot.

Együtt olyan rendkívüli műveket csomagoltak be, mint az ausztráliai Little Bay sziklái és egy szigetcsoport Florida partjainál, valamint Leonardo da Vinci és Vittorio Emanuele II. emlékművei Milánóban és a római Porta Pinciana-t. 

(Címlapkép: @André Grossmann/Christo and Jeanne-Claude Foundation)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play