Ismeri a Hálaadás történetét?

2023. november 15.

print MTI/Hetedhétország.hu

Ismeri a Hálaadás történetét?

Az ünnepek története mellé adunk egy tökéletes hálaadási pulyka receptet is.

November negyedik csütörtöke az Egyesült Államok egyik legnagyobb ünnepe, ebben az időszakban évente körülbelül 50 millió ember utazik az Egyesült Államokban.

Tavaly 50 mérföldnél nagyobb távolságú utazásra az ünnepi hétvégén 48,7 millióan autóval, 4,5 millióan a repülőgéppel indultak. Egy fogadási portálon fogadni is lehetett a legtöbb járatot törlő vagy legtöbbet késő légitársaságra. Az Alaska Airlines volt a favorit, a legtöbben arra fogadtak, hogy ez a légitársaság fogja törölni a legtöbb járatot (2:1 esély). A második helyen a Frontier Airlines ultrafapados légitársaság állt 2,75:1 eséllyel.

Az ünnepi étkezés hagyományos fogása a pulyka, köretként egyik legnépszerűbb zöldségféle, a zöldborsó. 2022-ben 10 főre számolva a hálaadási vacsora több mint 64 dollárba került.

Hálaadás az amerikai családok egyik legnagyobb ünnepe karácsony előtt, a hagyomány szerint az őszi betakarítás után adnak hálát Istennek, illetve általában az esztendő jó eredményeiért mondanak hálát.

Nemzeti ünnepnapot először George Washington, az Egyesült Államok első elnöke hirdetett 1789-ben, rendszeres ünneppé azonban 1863-ban Abraham Lincoln nyilvánította elnöki rendelettel. A Hálaadás napja nemzeti ünnep és munkaszüneti nap az Egyesült Államokban és egyúttal a karácsonyi ünnepkör kezdete is.

Joe Biden elnök tavalyi hálaadás-napi üzenetében a többi között azt írta honfitársainak, hogy mondjanak köszönetet minden körülmények között, az ünnep pedig lehetőség arra, hogy a történelemből erőt merítve és a jövőbe vetett reményben összegyűljenek a családok.

Az első hálaadás

A krónikák szerint az első hálaadást 1621-ben ünnepelték a Mayflower hajó fedélzetén az előző évben a massachusettsi Plymouth városába érkező telepesek.

A hálaadás eredete az Egyesült Államokban a Plymouthból érkező zarándokok és a wampanoagok 1621-ben tartott közös vacsorájára vezethető vissza. Az angoloknak nehéz volt az első évük az új földön: 1620 telén sokan meghaltak. A túlélőket az amerikai őslakosok megtanították arra, hogyan kell kukoricát aratni, halat fogni és elkerülni a mérgező növényeket.

Az 1621-es sikeres aratás után a kolónia ünnepi lakomát rendezett, hogy hálát adjon Istennek a föld gazdagságáért. Az ünnep három napig tartott, és részt vett rajta a wampanoag nép és főnökük, Massasoit is, aki öt szarvast hozott ajándékba. Ezt tartják az "első hálaadásnak", és annak jelképének, hogy a telepesek békében tudtak együtt élni az amerikai őslakosokkal.

Edward Winslow krónikás ekkoriban azt írta, hogy "sok indián jött közénk, és a többi között a legnagyobb királyuk, Massasoit, mintegy kilencven emberrel, akiket három napon át vendégül láttunk és lakomáztunk, majd kimentek és megöltek öt szarvast, amit az ültetvényre hoztak, és megajándékozták a kormányzónkat, a kapitányt és másokat".

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának

Joe Biden a több évtizedes hagyománynak megfelelően elnöki kegyelemben részesítette a Fehér Háznak Hálaadásra küldött két pulykát hétfőn, ezzel az ünnepi időszak nem hivatalosan kezdetét vette.

Az amerikai elnök a Fehér Ház kertjében tartott ceremónián hirdette ki a kegyelmi döntést, így a szárnyasok épségben visszakerülnek származási helyükre és életük végéig biztonságban lesznek.

A Hálaadás, az amerikai családok egyik legfontosabb közös ünnepe, amelynek hagyományos étele a pulyka.

A Fehér Házba idén is az amerikai pulykatenyésztők szervezete, az Országos Pulyka Szövetség (National Turkey Federation) küldött két, külön erre a célra nevelt, Minnesota államból származó pulykát. A két 20 hetes, 20 kilogrammos jószágot Szabadság (Liberty) és Harang (Bell) névre keresztelték, emlékeztetve az amerikai függetlenségi háború idején készült harangra (Liberty Bell), ami máig látható Philadelphiában.

Az amerikai elnökök fehér házi hálaadási vacsorájához az 1940-es évek óta küld egy pár pulykát az amerikai pulykaszövetség. Az 1980-as évek végén az akkori elnök George Bush vezette be, hogy a két jószágot kegyelemben részesíti, amely így nem végzi a vacsoraasztalon. Azóta ez az aktus az ünnepi időszak nem hivatalos kezdete is.

Jóllehet két pulyka ilyenkor megmenekül attól, hogy az ünnepi vacsora fénypontja legyen, de az idei várakozások szerint több, mint 200 millió szárnyas kerül az amerikai családok asztalára sülve, főve, vagy sonka formájában.

Hétfőn az elnöki házaspár fogadta a Fehér Ház karácsonyfájának szánt jegenyefenyőt is, amely idén Észak-Karolinából érkezett, és amelyen november utolsó napján gyújtják meg a fényeket. A 19 láb, azaz mintegy öt és fél méter magas ünnepi fa január elejéig látogatható a Fehér Ház kertjében.

A hétvégén a Capitolium ünnepi fenyőfája is megérkezett, ami a törvényhozás épületének szomszédságában magasodik majd, és amelyen jövő kedden gyújtják meg a fényeket. A Nemzet Karácsonyfájának is nevezett, a Capitoliumnál álló fát Nyugat-Virginiából szállították a fővárosba, egy 64 láb, azaz több, mint 18 méter magasságú norvég fenyőről van szó.

A tökéletes hálaadási pulyka receptje

A tökéletes pulyka elkészítésére sokféle receptet, módszert találhatunk, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor Wolfgang Puck leírását követjük.

Wolfgang Puck tökéletes sült pulykájának receptje
10-12 főre

Hozzávalók:

-        1 db pulyka (6-7kg)

-        Só

-        Frissen őrölt fekete bors

-        1 csésze extra szűz olívaolaj

-        4 szál rozmaring

Elkészítés:

 1.  Mielőtt elkezdenénk a pulykát előkészíteni, a sütőt 160°-ra elő kell melegíteni.
 2. Első lépésként el kell távolítani a pulyka nyakát és a belsőségeket, amelyeket érdemes félretenni, mert később alaplé vagy mártás készítésénél felhasználhatóak lesznek.
 3. Következő lépésként hideg vízzel le kell öblíteni a pulykát. Érdemes kívül belül is jól átmosni, majd ha ezzel készen vagyunk, papírtörlővel szárazra kell törölni.
 4. Utána a lelógó bőrök és zsírok levágásával folytatjuk.
 5. A pulykát kívül-belül befűszerezzük sóval, borssal, meglocsoljuk olívaolajjal, majd mindezt jól beledörzsöljük a bőrébe. Figyeljünk arra, hogy mindenhol kellően fedje a pulykát a fűszeres olaj.
 6. A 4 szál rozmaringot elhelyezzük a pulyka belsejében, majd ha ezzel készen vagyunk, húskötöző zsineggel összefűzzük a pulykát.
 7. Az megkötött pulykát óvatosan tepsibe rakjuk és a sütő legalsó rácsára helyezzük.
 8. Az időzítőt 2 órára állítjuk és átsütjük a pulykát. Ezt követően magasabb hőmérsékletre emeljük a sütőt és szép aranybarnára sütjük a külsejét. (190°C, 10-15 perc). Sütés közben érdemes locsolgatni a bőrét tisztított vajjal vagy a keletkezett szafttal.
 9. Húshőmérővel leellenőrizhetjük a pulyka belső hőmérsékletét, aminek ideális esetben 75°-nak kell lennie. A sütési idő a pulyka méretétől függ.
 10. Ha elkészült a pulyka, óvatosan kivesszük a sütőből, alufóliával lefedjük és 20-30 percig pihentetni hagyjuk.
 11. Az idő lejártával fel is szeletelhetjük és tálalhatjuk az elkészült pulykát.

Wolfgang Puck extra tippjei a sült pulykához

A tepsiben maradt húsról lecsöpögött zsiradékot szintén érdemes későbbre félretenni, mert akár a húshoz kínált mártásokhoz vagy egyéb szószokhoz fel lehet használni.

Wolfgang Puck előszeretettel süti pulykáját zöldség ágyon. Ehhez a felvágott zöldségeket fokhagymával összekeverve csak be kell dobálni a tepsi aljába, egyenletesen szétoszlatni, majd minderre ráhelyezni a húst. Sütés után a zöldségek felszívják a fűszeres zsiradékot, így tökéletes köretként fognak szolgálni.

A pulyka felvágását a következőképpen tudjuk a legprofibban elvégezni: először középen kell félbevágni a pulykát, majd a mellek és lábak közötti bőrt is el kell metszeni. A mellcsont mentén végighúzzuk a kést és leemeljük a levágott pulykamellet. Végül pedig átlósan szeletekre vágjuk.

Ha mégis a profikra bízná idén a tökéletes pulyka elkészítését a családi összejövetelre, Wolfgang Puck helyi csapatától megrendelhető a teljes ünnepi menüsor, melynek központi eleme az ízletes és szaftos sült pulyka.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play