» Franciaország

» Franciaország » Grand Est » Elzász

La Route des Vins (A borok útja) Elzászban


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A klasszikus borutak mintájának tekintett elzászi útvonal, a La Route des Vins (A borok útja) mintegy 170 kilométer hosszan, Strasbourg és Mulhouse között húzódik észak–déli irányban.


A jelzett borút Marlenheimtől Thannig kanyargós mellékutakon szeli át a szőlődombokat a Vogézek lábánál. Két-három kilométerenként érint egy-egy falut vagy kisvárost, összesen mintegy százat, ahol közel ezer gazda várja borkóstolóra a vendégeket. A táj és az épített örökség is lenyűgöző, aki egyszer járt erre, menthetetlenül beleszeret a vidékbe. Akár biciklivel is érdemes útnak indulni, tempóját és szabadságfokát tekintve ez a jármű illik leginkább Elzász természetes szépségéhez, és persze jelzett kerékpárút is halad a borút mentén.

A borvidéken jelenleg 15 ezer hektáron termesztenek szőlőt. Főként fehér fajtákat – az itt termő borokat nemes egyszerűséggel „A nagy fehérek”-nek (Les Grands Blancs) hívják. A fajták igen változatosak, van itt pinot blanc, pinot gris, riesling, gewurztraminer, sylvaner, muscat, meg a habzóbor és a pezsgő közötti átmenetet képviselő crémant is. A borvidék egyetlen kékszőlője a pinot noir. A címkéken megtaláljuk az ellenőrzött, eredetvédett termesztést igazoló AOC (Appellations d’Origine Controlées) jelzést – a termőterület besorolásától függően a Les AOC Alsace Grand Cru vagy a L’AOC Alsace feliratokkal találkozhatunk.

Útközben érdemes megkóstolni az elzászi konyha klasszikusait is, mindenekelőtt a savanyú káposztából készülő choucroute-ot, az emblematikus, gazdag elzászi káposztát. Ehhez a savanyú káposztát borókabogyóval, babérlevéllel, szegfűszeggel, sóval ízesítve fehérbor és víz keverékében félig megfőzik az első csülökkel együtt (tyúk-, kacsa- vagy libahússal is készülhet). Ekkor beleteszik a császárszalonnát, majd amikor már majdnem kész, az egész virsliket és a friss kolbászkákat. Egészben krumplit főznek, tálaláskor középre halmozzák a káposztát, rá a húsféléket, és körbe a krumplit. Tartomány:Grand Est
Település:Mulhouse
GPS: 47° 45′ 3.0204″, 7° 20′ 9.1968″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward