Újdonságok Pompejiben

2010. július 6.

print

Újdonságok Pompejiben

Látogatható Pompejiben az az ókori taverna, amelyet majd kétezer éve, i.sz. 79 augusztusában a Vezúv kitörése semmisített meg. Hologram kalauzolja Pompej látogatóit, életre kelnek a villák ókori lakosai.

A taverna, amely az egyik legjobb állapotban fennmaradt épület az ókori városban, sokáig zárva volt a látogatók előtt azonban most már a nagyközönség is megismerheti, hogyan nézett ki egy tipikus római kori "gyorsétkezde".

Az utolsó vendégek, akik 1921 évvel ezelőtt az L-alakú pult előtt állva kapták be az ebédjüket az ókori város leghíresebb thermopoliumában, azaz borkimérésében, ahol meleg vízzel elegyítették az italt, a ház specialitását - a "grillezett" mézes sajtot - fogyasztották. Vetutius Placidus thermopoliuma a város főutcáján, a Via dell'Abbodanzán állt. Ez egy tipikus római kori "gyorsétterem" volt: a vendégek beléptükkor elsőként a gazdagon díszített pultot pillantották meg, amelybe több kerek lyukat vágtak - ezekben sorakoztak az étkekkel teli edények.

A korabeli népesség étrendje főleg gabonafélékből, zöldségekből, sajtból és halból állt, hús viszont ritkán került az asztalukra. A taverna igazi különlegességei a kalóriadús édességek voltak, amelyeket mézből és ricottából készítették. E fogások kései utódait kínálják az édesszájúaknak a közeli Nápoly kávézóiban.

A taverna látogatói közül épp csak beugrottak, becsomagoltatták a kiszemelt ételt, majd rohantak tovább. Azokat, akik kényelmesen szerettek étkezni, a tricliniumban, vagyis az ebédlőteremben kereveteken fekve, félkönyökre támaszkodva fogyasztották el az ételeket. A triclinium freskói Agénór türoszi király leányának, a szépséges Európé és a bikaalakot öltő Zeusz történetét mesélik el.

Az egykori vendégek helyet foglalhattak a díszkertben, a viridariumban, ahol szőlővel befuttatott árnyas pergolában hűsölhettek. A díszkertben termesztették a konyhában felhasznált fűszernövényeket is. Helyreállították a larariumot, a házi szentélyt, amelynek freskói a családi tűzhely őrzőit ábrázolják, valamint Merkúrt, a kereskedelem és Dionüszoszt, a bor istenét jelenítik meg.

Hologram kalauzolja Pompej látogatóit.

Julius Polybius pompeji szenátor fehér tógában (olaszul) köszönti a látogatókat egykori otthona bejáratában. Háromdimenziós hologram kelti életre családjával együtt az i.sz.79-ben a Vezúv kitörésekor meghalt villatulajdonost, és hangok (a rabszolgák kiabálása), zajok (a szökőkút vízcsobogása), falra vetített tárgyak, rekonstruált bútorok segítenek megérteni, hogyan is éltek Pompeji lakói a várost betemető vulkáni esőig.  A Bőségről elnevezett főúton áll a Polybius-ház, melyben az üszkössé égett bútorok alapján a régészek újra be tudták rendezni az ókori villa konyháját is.

A látogatókat Polybius kíséri teremről teremre egészen addig a helyiségig, ahol családja és szolgái közül 13 ember halt meg. A Vezúv kitörésekor itt vesztette életét a felesége kezét szorító Polybius is és egy gyermekét váró 16 év körüli lány.

Az egykori lakosok hétköznapi életét, a természeti katasztrófával szembeni magatartását mutatja be a Szemérmes szerelmesek háza is. A pékséggel egybekötött lakóház arról a párról kapta a nevét, mely az egyik freskón szemérmes csókot vált. Az épület érdekességének számít a mai pizza sütésére is alkalmas kemence és az öszvérek mumifikált tetemét őrző istálló.

Érdekesség az a Villa dei misteri nevű bor, amelyet régészeti területen szüretelik, és az a kert, mely a Festők villájában talált ókori pollenekkel és gyökerekkel virágzott újra. 

A villák látogatásához 5 eurós különjegyet kell váltani, kötelező online helyfoglalással. Újdonság a megvilágított ásatások éjszakai látogatása, valamint a gyalogos vagy biciklis körtúra, azokon az egykori várost övező földutakon, melyeket az ókori és mai pompeji parasztok használtak és használnak most is.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play