Firenzei kiállítás pénzről és művészetről

2011. szeptember 29.

print

Firenzei kiállítás pénzről és művészetről

A firenzei Strozzi-palota új kiállítása a Medicik vezette városban a pénz és a művészet kapcsolatát mutatja be.

A firenzei Strozzi-palota új kiállítása a Medicik vezette városban a pénz és a művészet kapcsolatát mutatja be.
A Pénz és Szépség. A bankárok, Botticelli és a hiúság máglyája címmel rendezett tárlaton több mint száz reneszánsz alkotás mutatja be a Medicik vezette városban a pénz és a művészet kapcsolatát, Sandro Botticelli és kortársai művészetét. Beato Angelico, Piero del Pollaiolo, a Della Robbia fivérek, Lorenzo di Credi, Andrea del Verrocchio, Jacopo del Sellaio, Hans Memling festményei azt mutatják meg, miként működött a reneszánsz Firenzében a kultúra finanszírozása.
A Vatikáni Múzeumokból, a firenzei Uffizi-képtárból és más európai és amerikai múzeumokból érkezett számos alkotás bizonyítja, hogy a Medici-család vezette város gazdag kereskedői pénzüket művészetbe fektették be. Nem csak műveltségük miatt: ha szépségre fordították, ez megtisztította az ördög eszközének tartott pénzt - magyarázta az olasz sajtóban a kiállítást gondozó Ludovica Sebregondi.
A kurátor a gyönyörű palotájáról ismert firenzei bankár, Giovanni Ruccellai mondását idézte: jobb szépen költeni a pénzt, mint megszerezni. A művészek pedig a maguk módján ezt érzékeltették is, a kiállításon látható több mint száz festmény a 15. századi firenzei pénz, az arany fiorino szerepét és hatását mutatja be.
A január 23-ig látogatható kiállítás látogatói a Kövesd a Fiorinót! interaktív játék révén betekintést nyernek a reneszánsz bankárok életébe is. Virtuális ezer fiorinót költhetnek el a kiállítás képei alkotta útvonalon.
(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play