Tesztelik a Dolomitok egészségi állapotát

2012. január 24.

print

Tesztelik a Dolomitok egészségi állapotát

Lézerrel tesztelik a Dolomitok egészségi állapotát, miután az Alpok hegycsoportjának olasz oldalán újabb sziklafal omlott le.

Lézerrel tesztelik a Dolomitok egészségi állapotát, miután az Alpok hegycsoportjának olasz oldalán újabb sziklafal omlott le.
A technológia segíthet a Dolomitok megmentésén- nyilatkozta a sajtónak Antonio Calgaro, a padovai egyetem geológiai tanszékének tanára. Calgaro rendkívülinek nevezte a trentinói Sass Maor keleti falának még a karácsony napjaiban történt leomlását. Hangsúlyozta, hogy a téli hónapokban szokatlan jelenségnek számít a hegyomlás, mely eddig a Dolomitokban kizárólag a nyári időszakban fordult elő.
Az olasz Trentino és Alto Adige között húzódó, 2842 méter magas Latemar 2000-ben omlott le, a venetói Torre Trephor toronyra emlékeztető csúcsai 2004-ben, az Alto Adige-i Val Fiscalina völgyében található Cime Una csúcsa 2007-ben zuhant le, tavaly augusztusban pedig a szintén venetói Monte Pelmo északi fala temetett maga alá két alpinistát. Calgaro hozzátette, hogy egyre tetemesebb tömegű szikla omlik le, egyszerre akár százezer köbméternyi hegyfal esik le.
A kirándulók és hegymászók által tömegesen látogatott Dolomitok állapotának folyamatos ellenőrzését és a balesetek megelőzését a padovai egyetem kidolgozta monitorrendszerrel biztosítják. Lézerszkennerrel és infravörös sugarakkal mérik fel a hegyfalak hőmérsékletében bekövetkező változásokat és a kritikusnak tartott részeken a sziklafelületre erősített optikai szálakkal mérik a hegyeken keletkező mikrotörések okozta rezgéseket.
(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play