Miro és Dali művei láthatók Rómában

2012. március 20.

print

Miro és Dali művei láthatók Rómában

Joan Miro és Salvador Dali festményeinek kiállítása egyszerre nyílt meg Rómában. A katalán Miro képeit most először mutatják be Rómában, a spanyol Dali 60 év szünet után tért vissza az olasz fővárosba.

Joan Miro és Salvador Dali festményeinek kiállítása egyszerre nyílt meg Rómában. A katalán Miro képeit most először mutatják be Rómában, a spanyol Dali 60 év szünet után tért vissza az olasz fővárosba. Mediterrán színekbe öltözött a római kulturális tavasz - írták az újságoknak a két kiállítást bemutató kulturális rovatai.

Miro 80 remekműve június 10-ig látható a Gianicolo-dombon levő Spanyol Akadémián, a barokk szobrász Bramantéról elnevezett egykori kolostorudvar termeiben. A Miro! Költészet és fény című kiállítás a katalán művész utolsó három évtizedének (1956-83) alkotásait mutatja be, azt az ötven nagyméretű olajfestményt, terrakotta- és bronzszobrot, valamint vázlatot, amelyek mind Palma de Mallorcában születtek. Miro élete utolsó évtizedeit Mallorcán töltötte és a szigetet nevezte "a költészet és a fény" hazájának. A kiállítás érdekességének számít Miro mallorcai festőműhelyének rekonstrukciója az eredeti bútorokkal és a festő által használt tárgyakkal, ecsetekkel.

A Dali. Egy művész, egy zseni című, július elsejéig tartó kiállítást Róma központjában, a II. Viktor Emánuel emlékmű termei látják vendégül. A festmények és rajzok mellett a tárlat Dali művészi életének titkaiba is bepillantást nyújt fényképek, filmfelvételek, levelek és a festő személyes tárgyai segítségével. (MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play