Újra látogatható a Scipiók sírja

2012. március 28.

print MTI

Újra látogatható a Scipiók sírja

Húsz év után ismét látogatható a köztársaságkori Róma egyik legnevesebb családjának, a Scipióknak a sírja. A via Appián található föld alatti sírkamrát hétvégenként nyitják meg.

Az i.e. 3. században épített családi sírt 1780-ban fedezték fel a Rómából kivezető, sírokkal övezett Appia út mentén. A tufába vájt sírkamrát 1992-ben lezárták, de a római önkormányzat és műemlékvédelmi felügyelőség finanszírozta egymillió háromszázezer eurós restaurálást csak 2008-ban tudták megkezdeni.

Elsőként a római gens alapítóját, Lucius Cornelius Scipio Barbatust temették ide, utolsóként a 2. században a Cornelius Lentulus család tagjait. Szarkofágjaik ma a Vatikáni Múzeumban láthatók, ezeket a sírban másolattal helyettesítették.

Egyedül a leghíresebb Scipio, a Hannibált legyőző Africanus nem a római családi sírban talált örök nyugalomra. Publius Cornelius Scipio Africanus (Kr.e.235-Kr.e.183) az afrikai Zámában vívott csatában győzte le Hannibált. Később campaniai birtokára vonult vissza, és valószínűleg itt temették el.

Látogatható a Scipio-sír melletti kolumbárium, melynek fülkéiben urnák sorakoztak és egy szintén közeli középkori mészégető is.

A Scipiók sírja szombat-vasárnap délelőtt (9.30-12.30) várja a látogatókat. A telefonos helyfoglalás kötelező, a vezetett látogatás 8 euróba kerül.

Címlapfotó: Scipio/Wikimedia Commons


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play