Utasjogokról, okostelefonon

2012. július 12.

print

Utasjogokról, okostelefonon

A repülőtereken vesztegelő vagy elveszett poggyászukra váró utasok egy okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően mostantól azonnal és helyben tájékozódhatnak jogaikról.





A repülőtereken vesztegelő vagy elveszett poggyászukra váró utasok egy okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően mostantól azonnal és helyben tájékozódhatnak jogaikról.

Az Európai Bizottság a nyári szabadságokhoz időzítve indította el azt a légi és vasúti közlekedéssel foglalkozó programot, amely négy különböző mobilplatformon (Apple iPhone és iPad, Google Android, RIM Blackberry és Microsoft Windows Phone 7) is működik.

Az alkalmazás 22 európai uniós nyelven érhető el. Jelenleg a légi és vasúti közlekedésre vonatkozó információkat tartalmazza, 2013-tól viszont már a buszjáratok és a tengeri hajózás is bekerülnek a rendszerbe.

 


Ha törölnek egy járatot és az utas emiatt nem tud felszállni, kártérítésre lehet jogosult, amelynek összege 125 és 600 EUR közötti. Ha a poggyász baleset következtében megsérül, szintén felmerül a kártérítési jogosultság lehetősége. Hasznos tudni, hogy a vasúti és légi társaságoknak jól áttekinthető tájékoztatást kell nyújtaniuk az árakról, és kötelességük segítséget nyújtani a mozgáskorlátozott utasoknak. Az új műszaki megoldással arról is tájékoztatást kaphatunk, kinél lehet panasszal élni ilyen ügyekben.

Komolyabb szükséghelyzet esetén, mint például amit az izlandi vulkán kitörése okozott 2010-ben, más utazási információkat és az Európai Bizottságtól származó tanácsokat is elérhetünk telefonon. Az alkalmazás része a Bizottság által „Utasjogai mindig kéznél” címmel (Your passanger rights at hand) indított tájékoztatási kampánynak.


  Android:                       iPhone:                        Blackberry:                Windows mobile:

                   

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play