Levágják a szerelemlakatokat Olaszországban

2012. szeptember 20.

print MTI

Levágják a szerelemlakatokat Olaszországban

A lakatok divatját Federico Moccia író 2006-ban megjelent, Ho voglia di te (Akarlak) című regénye terjesztette el.





Levágják a lakatokat Velence hídjairól

Több mint kétezer lakatot távolítottak el a velencei Akadémia hídjáról. A lakatokat a fiatal szerelmespárok helyezik az olasz városok hídjainak korlátjaira.

"Ez nem fiatalos divat, hanem várospusztító ostobaság" - nyilatkozta a sajtónak Velence munkaügyi tanácsosa, miközben óriási harapófogóval a kezében megszabadította a fából készült Akadémia hídját az apró lakatok rengetegétől. 

Hiába bünteti a velencei önkormányzat 50 eurós bírsággal a lakatoló szerelmeseket, a város történelmi hídjait lakatok tömege borítja. A fiatalok még a Rialto hidat sem kímélik.

Veronában Júlia házának kapuját lakatolják tele

Itt is időszakonként levágják a lakatokat és kosarakban gyűjtik őket, hogy a szerelmi zálogok ne vesszenek el.

Szerelmes lakatokat vágtak le Rómában

Rendőrkordonnal védett tűzoltók vágták le hétfőn a szerelmes lakatokat a római Milvio hídról, amelyet évek óta igyekeznek megszabadítani az apró vaslakatok súlyától.

Róma legrégebbi hídjáról utoljára tavaly ősszel távolították el a szerelmes lakatokat, amelyeknek fürtjeit most is hatalmas harapófogókkal vágták le. Fiatalok kisebb csoportja könnyes szemmel nézte, hogyan szedik le szerelmük zálogát. Mások a lakatlevágás előtt új helyet választottak: a római Trevi-kút körüli vasrácsokat aggatták tele apró lakatokkal.

A hídtisztító akciót Gianni Giacomini, az illetékes római XX. kerület elnöke vezette. A sajtónak elmondta, hogy Róma város tiszteli a szerelmesek érzelmeit, de a párkányrácsokra és lámpavasakra akasztott lakatrengeteg az ókori műemlékhíd épségét veszélyezteti. Giacomini hozzátette, hogy a szerelmesekkel teli híd éjszakánként a drogkereskedőket is vonzza. "Októberben ünnepeljük az 1700. évfordulóját annak, hogy Constantinus császár győzelmet aratott Maxentius felett a Milvio hídnál. Addigra lakat nélkül akarjuk látni a hidat" - hangoztatta Giacomini, azt ígérve, hogy minél előbb külön helyszínt biztosítanak a lakatoló szerelmeseknek és az eddig levágott lakatokat múzeumban állítják ki.

A lakatok divatját Federico Moccia író 2006-ban megjelent, Ho voglia di te (Akarlak) című regénye terjesztette el. A könyv szereplői a római Milvio-hídon helyeznek el lakatot. Azóta a szerelem-lakatok elárasztották Olaszország legszebb műemlékeit: a római Angyalvár előtti hídtól a velencei Rialto hídig.

Moccia hatására a római hidat lakaterdő borította be. Az olasz főváros polgármesteri hivatala megoldásként a híd közelében külön területet jelölt ki a szerelmesek lakatjainak. A lakatoknak fenntartott részt Moccia avatta fel.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play