» Ausztria

» Ausztria » Wien

Császári sírbolt / Kaisergruft - Sissi nyughelye


Értékeld Te is:

A Kapucinus templom (Kapuzinerkirche) alatti császári sírboltban találhatók a Habsburgok legfontosabb sírhelyei. 1633 óta a dinasztia 149 tagját helyezték itt örök nyugalomra, közöttük 12 császárt ill. 19 császárnét és királynőt.


A bécsi kapucinus templom alatt található Ausztria talán leghátborzongatóbb turisztikai látványossága. A császári kriptában ugyanis a Habsburg-dinasztia számos uralkodójának földi maradványai vannak eltemetve - köztük Sissi császárnéé is. De a szívük és a beleik nélkül, mert azok máshol pihennek.

A császári sírbolt a Kapucinus templom alatt található és az egykori osztrák uralkodóház tagjai, a Habsburgok számára készült. Anna császárné, Mátyás császár hitvese, 1618-ban végrendelkezett arról, hogy legyen a bécsi városfalon belül egy kapucinus kolostor, ahol férje és az ő számára végső nyughelyet biztosítanak. Az alapkőletétel 1622. szeptember 8-án történt meg. 1633-ig felépítették a templomot és a sírt, hogy Anna császárné és férje, II. Mátyás földi maradványait át tudják szállítani a Kapuzinergruft-ba.

A sírboltba 1633 óta temetnek. 149 Habsburg, köztük 12 császár, valamint 19 császárnő és királynő lelt itt végső nyugalomra. Itt helyezték el - időrendben haladva - I. Mátyás, III. Ferdinánd, I. Lipót, I. József (csak a szívurnája van itt), VI. (magyar királyként III.) Károly, Mária Terézia, II. József, II. Lipót, I. Ferenc, I. Ferdinánd, Ferenc József és a mexikói császár, Miksa érckoporsóit. A legutóbbi kivételével valamennyien magyar királyok is voltak.

Mária Terézia és férje, I. Lotharingiai Ferenc díszes kettős szarkofágja Balthasar Ferdinand Molls munkája. Erős kontrasztot mutat ezzel szemben a császárnő fia, II. József egyszerű koporsója. I. Ferenc József (1916) volt az utolsó császár, akit itt temettek el. Erzsébet császárné (Sissi) és Rudolf koronaherceg szarkofágja is a sírboltban található.

Sarkophage von Kaiser Franz Joseph I., Kaiserin Elisabeth und Kronprinz Rudolf in der Kapuzinergruft, Wien

(c) Österreich Werbung/Christian Kremser

A Habsburgok teste nyugszik csak a Kaisergruft-ban, szívüket 1654-től 1878-ig az Ágostonrendi templom szívkriptájában helyezték végső nyugalomba. Belső szerveiket rézurnákban pedig a Stephansdom alatti katakombákban őrzik.

Mind a mai napig zajlanak temetések a császári sírboltban. 1989-ben Zitát, az utolsó osztrák császárnét temették ide. Férjére, IV. Károly királyra csak egy mellszobor emlékeztet, az utolsó magyar király Madeirán halt meg száműzetésben, és ott is temették el. 2011. július 16-án pedig legidősebb fiát, az egykori koronaherceget és európai politikust, Habsburg Ottót, feleségével, Regina asszonnyal, helyezték itt örök nyugalomba.

Látogatás

A császári kripta naponta 10 és 18 óra között látogatható. 

Különösen népszerűek az éjszakai túrák a császári kriptában. Feltehetően a sötétített sírkamrák által kínált extra hátborzongató és libabőrös faktor miatt.

Belépő 2022: 8 euró/felnőtt, 4,80 euró/gyerek 6-14 év, 7 euró/diák 18 éves kortól. Családi jegy 17,50 euró.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1010 Wien, Tegetthoffstraße 2
Honlap: http://www.kaisergruft.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward