Lavinaveszély az osztrák Alpokban

2013. március 2.

print MTI

Lavinaveszély az osztrák Alpokban

A hegyi mentők megnövekedett lavinaveszélyre figyelmeztettek kedden.Két túrázó Salzburg tartományban, egy harmadik Tirolban vesztette életét.

A Salzburg tartománybeli Obertauernben, Pongau járásban egy tiroli házaspár váltott ki lavinát túrázás közben. A férfit egy fatörzshöz préselte a hógörgeteg, ő halálos sérüléseket szenvedett a balesetben. Feleségét nem sodorta el a lavina, a mentőket ő értesítette.

Scheffau közelében két embert sodort el egy lavinaomlás. Négy arra járó túrázó segített a segítségükre, ők ásták ki őket a hó alól. Az egyik túrázót már nem tudták megmenteni, a másikat mentőhelikopterrel kórházba szállították.

A tiroli Zillertalban szintén nem tudtak megmenteni egy túrázót, akit betemetett a lezúduló hótömeg. A mentési munkálatokat hátráltatta az erős szél.

A hegyi mentők megnövekedett lavinaveszélyre figyelmeztettek kedden.
Az erős főn szél (azaz a száraz és meleg bukószél) miatt fél nap alatt egyszeriben megváltozott a túrázóknak addig kedvező időjárás. A déli, meleg légáramlat hatására a hótakaró nagy tengerszint feletti magasságig vizesebbé vált és veszített stabilitásából. Salzburg tartományban az ötfokozatú skálán 2-es, Tirolban a legtöbb helyen szintén 2-es, illetve a főnnek kitett területeken 3-as figyelmeztetés lépett életbe.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play