100 éves az Aida bécsi cukrászdalánc

2013. március 27.

print

100 éves az Aida bécsi cukrászdalánc

100 éves a híres bécsi cukrászdalánc, az Aida. A 60-as és 70-es évek divatja, a finom sütemények és édességek, a kiváló kávé és a sok-sok rózsaszín a siker titka.

100 éves a híres bécsi cukrászdalánc, az Aida. A 60-as és 70-es évek divatja, a finom sütemények és édességek, a kiváló kávé és a sok-sok rózsaszín a siker titka.

100 évvel ezelőtt alapította
Bécs legnagyobb kávéház- és cukrászdaláncát, Josef Prousek cukrászmester. Ma már alig akad Bécsben olyan ember, aki ne ismerné a rózsaszín Aida-filiálékat.

 


1913-ban vette meg
a Csehországból Bécsbe kivándorolt Prousek a Bonsaing cukrászdát a Porzellangasse-ban, amelyet 1925-ben keresztelte át Aida-ra. A siker nem marad el, második világháború kezedetén már 11 Aida cukrászda működött Bécsben.

 


A háború alatt ezek egyrésze megsemmisült, de a termelés a nem állt le. Készültek mézaskalács szeletek Bécs kórházának, az Allgemeines Krankenhaus számára és torták a szovjet hadseregnek. 1945 őszén megérkeztek az ameriakaik Bécsbe, akik az üzemet az amerikai Vörös Kereszt számára igényelték. Ekkor az ameriakai katonák számára fánkok (Donuts) és fagyik készültek.

 


1948-ban az üzem ismét teljes kapacitással üzemelt. A kávézó közepén egy espressogép állt. Egy kis espersso 1,50 schlillingbe került, egy dupla 2,50 schillingbe. A cukrot és tejet igény szerint minden vendég maga használhatta.

Jelenleg a vállalkozásnak 30 cukrászdája és kávézója van Bécsben
. Az Aida azonban külföldön is terjkeszkedik. Hamarosan megnyilnak az első cukrászdák Szaud-Arábiában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Katarban, Kanadában és Horvátországban.

 


A bécsiek számára a 60-as és 70-es évek hangulatát árasztó rózsaszín Aida kávézók és cukrászdák legkedveltebb süteményei a krémesek, a kardinális szeletek és puncsfánkok. A választék idén tovább bővül, kapható lesz saláta és szendvics, néhány filiáléban pedig meleg étel is pl. töltött paprika.

 


Érdekesség, hogy az Aida cukrászdákban kapható a világ legkisebb tortája is: 1x1 cm, bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe is. A vonalaikra vigyázók számára megalkották az „Aida light“ sorozatot is. Jelenleg is dolgoznak egy 100 kalóriánál kevesebbet tartalmazó tortán, amely ráadásul minden adalékanyagtól is mentes lesz.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play