René Burri kettős élete Bécsben

2014. január 14.

print

René Burri kettős élete Bécsben

A 20. század egyik legmeghatározóbb fotográfusa, René Burri képeiből nyílt kiállítás a bécsi Ostlicht galériában. Burri színes fotói először láthatók Ausztriában.

A 20. század egyik legmeghatározóbb fotográfusa, René Burri képeiből nyílt kiállítás a bécsi Ostlicht galériában. Burri színes fotói először láthatók Ausztriában.

 


Hat évtizedet ölel fel a 20. század második felének egyik legmeghatározóbb fotográfusa, a svájci születésű René Burri munkássága, akinek 80. születésnapjára emlékezik a bécsi Ostlicht galéria új kiállítása. A főként fekete-fehér képeiről mint például a szivarozó Che Guevaráról híressé vált fotósnak most egy kevéssé ismert oldalát, színes felvételeit ismerhetik meg az érdeklődők. „Fotósként kettős életet éltem – egyet fekete-fehérben és egyet színesben” – mondta saját munkásságáról a művész.

 


Melchior Imboden, René Burri portréja, 1999 © Melchior Imboden


Burri képei a dokumentarista fényképezés szinte minden műfaját felvonultatják a fotóriporttól az esszén át a tájképekig: tudósított a Közel-Keletről, Mao Kínájáról, Németország szétválásáról és egyesítéséről, de a NASA-ról is. Világhírűek a művészvilág nagyjairól, Pablo Picassoról, Alberto Giacomettiről, Jean Tinguely-ről, Yves Kleinről és Le Corbusierről készült portréi. Fekete-fehér képeivel ellentétben színes felvételein nem az éles mondanivalót helyezi a középpontba, hanem a színekkel és formákkal játszva olyan talányos és gyakran összezavaró perspektívákat tár a nézők szeme elé, amelyeknek társadalmi, politikai vagy történelmi üzenetére gyakran csak a második szemrevételezés után jönnek rá.

 


René Burri, Havanna, Kuba, 1987 © René Burri / Magnum Photos


René Burri színes felvételeit először láthatja az osztrák nagyközönség. A René Burri kettős élete című kiállítás 2014. március 15-ig várja az érdeklődőket a bécsi Ostlicht galériában.

 


René Burri, San Cristobal, Mexiko, 1976 © René Burri / Magnum Photos / Barragan Foundation

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play