A cár Fabergé-tojásai Bécsben

2014. február 25.

print

A cár Fabergé-tojásai Bécsben

Bécsbe érkeztek Fabergé világhírű aranytojásai: a bécsi Kunsthistorisches Museumban megcsodálhatjuk a császári ékszerész mesterműveit. A "Fabergé. A cár aranyművese" című kiállítás 160 válogatott kincset mutat be Moszkva különböző múzeumaiból.

A műalkotások a moszkvai Kreml Múzeumból és a Fersman Ásványtani Múzeumból származnak. Az összesen ötven elkészült Fabergé-tojásból mára 42 maradt fent. Ebből tízet a Kreml Múzeumban őriznek, ez a legnagyobb gyűjtemény. Hármat adtak kölcsön közülük az osztrák kiállításra.


Fotó: KHM. Húsvéti tojás a "Pamjat Asowa" cirkáló modelljével. III. Sándor ajándéka feleségének. 1891 húsvét

Az 1885-től a cári családnak készített ötven húsvéti ajándék közül tíz rejtett más tárgyakat, például egy felhúzható kisvonatot, amely egyméteres távolságot volt képes megtenni. A különleges tojások és a bennük lévők tárgyak, illetve miniatűr világok tulajdonképpen nélkülözik a funkciót és ebben a tekintetben nem különböznek más korok műtárgyaitól. Fabergé húsvéti tojásai barokk mintákra vezethetők vissza - fejtette ki Paulus Rainer, a kiállítás kurátora.


Fotó: KHM. Húsvéti tojás egy szibériai vonat modelljével. II. Miklós cár ajándéka feleségének. 1900 húsvét

1885-től a francia hugenotta származású Peter Carl Fabergé (1846-1920) az orosz cár császári udvari szállítója volt. Szentpéterváron született, ahol a hugenotta Fabergé család menedéket talált. 24 éves korában vette át apja ékszerüzletét, és ezzel a lendülettel meg is reformálta az akkori ékszerkészítést. A kor divatjának megfelelő súlyos ékszerekből könnyedebb, finomabb stílusra tért át. III. Sándor cár is felfigyelt munkáira, ezért 1885-ben a feleségének szánt különleges húsvéti ajándék készítésére kérte fel a mestert. Az első Fabergé-tojás elsöprő sikert aratott, így udvari ékszerészként dolgozott tovább. A cár halála után fia, II. Miklós sem szakította meg a hagyományt, a derék aranyműves több mint harminc éven át készítette a különleges, cári tojásokat. Szinte az egész világ hamar a csodájára járt ezeknek a különleges ékszereknek. Egyes különösen míves darabnak elkészítése akár egy évet is igényelt. Az udvari ékszerész az 1900-as párizsi világkiállításról aranyéremmel tért haza. A külföldön is üzletekkel rendelkező és több száz alkalmazottat foglalkoztató mesternek számos megrendelést kellett teljesíteni a nemesi udvarok felé. A fényes pályafutásnak a forradalom és a Romanov-dinasztia bukása vetett véget. Az utolsó híres Fabergé-tojás 1917-ben készült el.


Fotó: KHM. Kreml húsvéti tojás. II. Miklós cár ajándéka feleségének. 1906 húsvét

A tojások mellett Fabergé kezei alól sok más remeklés került ki, ezt hivatott bemutatni a "Fabergé világa" című tárlat. Cigarettatárcák, legyezők és apró figurák is láthatóak a drága ékszerek, zománcozott tárgyak és harminc kőfaragvány mellett. Fabergé saját alkotásai mellett kortársai, például Bolin, Blank és Hlebnyikov munkáit is bemutatja a kiállítás.

„Fabergé világa. A cár aranyművese” című kiállítás 2014. február 18. – május 18. között a bécsi Kunsthistorisches Museumban tekinthető meg.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play